All mountain

Bij Camino Loco zoeken we altijd minder betreden paden op, dus als het om Frankrijk gaat blijven we ver weg van de “usual places” en zoeken het daar waar het schitterend maar rustig biken is. We nemen je daarom graag mee op een 6-daagse traversée van de Causses du Quercy tot in de Périgord, de verborgen paadjes van de Dordogne.

Het natuurpark van de Causses du Quercy is een kalksteenhoogvlakte, doorsneden door prachtige canyons en riviervalleien waar het boven, in en op de rand schitterend biken is. En waar stadjes en dorpjes zoals Rocamadour even ons terug in de beschaving brengen, we doen tijdens deze reis een goed handvol van de mooiste stadjes en dorpen van Frankrijk aan. We spreken af in het eerste hotel aan het station van Souillac en we komen daar na 6 etappes door de Quercy en de Périgord ook weer toe. Souillac is prima te bereiken met de wagen en zelfs nog iets sneller (en aangeraden) met de trein: eerst de Thalys vanuit Brussel en dan een snelle “Intercité” trein vanuit Parijs. Wij vervoeren desgewenst gratis je fiets heen & terug zodat je licht kan reizen.

De trails zijn voor geoefende bikers, met regelmatig stevige singletracks. Doenbaar voor hardtails, een trail fully met 120mm of wat meer veerweg is wel de ideale bike. Kies je verzet goed, de klimmen zijn nooit heel lang maar soms wel steil! Op de langere afstanden zijn varianten en shortcuts voorzien. Overnachtingen in hotels.

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld).

DATA zaterdag 1 juni tot zaterdag 8 juni 2024
DEELNAME PRIJS prijs 1.280 Euro
INBEGREPEN
Fietstransport België H/T
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Technische bijstand en meefietsende begeleider
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, digitale overzichtskaarten met hoogteprofiel
NIET INBEGREPEN
Transport naar Souillac H/T
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstands- en annulatieverzekering
1

Zaterdag

Aankomst te Souillac, buiten het gereedzetten van de bikes en de briefing bij het avondeten staat er deze dag niets speciaals op het programma. We verwachten je voor het avondeten, om 20u. Dit eerste hotel is op het stationsplein van Souillac, met de trein komen is dus heel eenvoudig. Er is ook een ruime parking waar je je wagen kan achterlaten tot aan het einde van de reis.
2

Zondag

Souillac – Rocamadour: we volgen eventjes de oevers van de Dordogne om op te warmen en al snel klimmen we de vallei uit en gaat het verder op & neer over een mengeling van pistes en toffe singletracks. Op km 21 kom je een grappige “tunnel” tegen onder de autostrade door en even verder volgen we de Ouysse en bewonderen in die vallei grotten, verschillende eeuwenoude en monumentale watermolens en het kasteel van Belcastel tot aan de Dordogne vallei. Je laat dan al snel de mooie dorpjes van Meyonne en Montvalent achter je om via de laatste hellingen 10km verder in Rocamadour aan te komen (tof hotel met fantastisch uitzicht, waar we twee nachten blijven). 60km en 1300 positieve hoogtemeters op deze eerste etappe in lijn.

3

Maandag

Lus Rocamadour: singletrack day!! Een hele dag amuseren we ons in de valleien rond het prachtige Rocamadour. Dit bedevaartsoord met het enorme klooster en kasteel is één van de mooiste stadjes van Frankrijk. De dag bestaat uit drie lussen, waarvan de eerste twee “must-do” zijn. Met 28km en 920m+ over soms steile singletracks zijn die lussen straffer dan die cijfers doen uitschijnen. Als je hierna nog energie over hebt volgt er een derde lus van 14km en 320m+ die eerst rustig begint over het kalkstenen plateau van de Causse de Gramat en dan de vallei induikt tot aan de Moulin du Saut, een indrukwekkende en donkere ruïne naast een waterval. De trappen door de molen naar beneden zijn nog maar het voorproefje voor een stukje hike-a-bike op & neer langs de canyonwanden. Dat kwartiertje kort & spectaculair doorbijten wordt beloond met een de kilometerslange singletrack terug naar Rocamadour: absoluut de moeite!!

4

Dinsdag

Rocamadour – Turenne: etappe in lijn dwars over de Causse de Quercy. Deze etappe is een non-stop afwisseling van pistes en singletracks, met slechts hier en daar een kort stukje asfalt. Aan de rand van het plateau krijg je een prachtig uitzicht over de vallei van de Dordogne. Een eind verder langs de rand van het plateau gaat het dan de vallei in en langs de andere kant (steil) terug de vallei omhoog richting Martel, het stadje met de 7 torens en ook weer één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Na de nauwe straatjes van Martel ontdekken we nog enkele knappe singletracks alvorens in een gezellig vakantiedorp net voor het stadje Turenne neer te strijken. Hier blijven we drie nachten. Pittige etappe van 71km en een goede 1600m+ op de volledige afstand. Je kan een shortcut nemen van -9km en 220m+ minder.

5

Woensdag

Lus 1 Turenne: vanuit Turenne gaat het in lusvorm naar het westen richting Périgord, een héél toffe etappe met veel & afwisselende singletracks waaronder een goed verborgen pareltje van 5km lang. Je passeert ook een aantal dolmen, vindt een rustpunt langs de oevers van het étang de la Couze (zwembroek mee?) en rondt deze mooie lus af via het kasteel van Turenne. 53 afwisselende kiliometers en 1300m+

6

Donderdag

Lus 2 Turenne: vandaag gaat het richting oosten door de Corrèze en niet door en langs één, twee maar zelfs drie van de mooiste dorpen van Frankrijk: het steile Turrene, het uit rode zandsteen opgetrokken Collonges-la-Rouge en het dromerig mooie Curemonte. Tip voor de wijnliefhebbers: in één van de oude schuren kan je recht van de boer (en dus goedkoper) de zeldzame “vin de paille” kopen, een strowijn die hier ook gemaakt wordt. Deze etappe is een 63km lange opeenvolging van singletracks (vooral rond Turenne steil!), pistes en korte stukjes asfalt. Halverwege na Curemonte wordt het wat qua reliëf wat rustiger maar in totaal toch nog ruim 1600m+. Verschillende afkortingen mogelijk.

7

Vrijdag

Turenne – Souillac: als laatste etappe in lijn gaan we weer naar het zuiden om onze 6-daagse terug in Souillac rond te maken. Van de Corrèze terug naar de Quercy, via andere pistes en singletracks naar Martel en (2x) de vallei van de Dordogne: De laatste kilometers zijn zoals we begonnen zijn, langs de oevers van deze mooie rivier maar nu uitbollend. Met 48km en 940m+ ronden deze super bike week in schoonheid af.

8

Zaterdag

op zaterdagmorgen nemen we afscheid na het ontbijt. Indien je met de trein reist stap je gewoon het stationsplein over en ben je gereed voor je terugreis. Met de wagen kan je je reis nog wat verlengen of wat wijn, notenolie of andere streekproducten gaan inslaan alvorens huiswaarts te keren!