Peru

Adventure Biking

Een “gewone” bike reis kan je dit niet noemen, eerder “the bike trip of your lifetime”. Waar anders kan je dagenlang over oude Inca trails biken langs de ruïnes van die beschaving, tot op wandelafstand van Machu Picchu en opnieuw dagenlang over singletrack tot boven de 5000m hoogte biken?

De eerste week biken we in de omgeving van Cuzco en de Sacred Valley tussen de Inca ruïnes. We bouwen de moeilijkheidsgraad van de trails op en nemen de tijd om te acclimatiseren: we starten hoog en eindigen beneden in de vallei (train high, sleep low). Dit eerste deel is dan ook de perfecte acclimatisatie voor het serieuzere werk wat later.

We biken nadien immers de Salkantay trail, dat is een minder toeristische variant op de Inca trail, om zo op een originele manier tot aan de voet van Machu Picchu te geraken. We laden onze bikes op paarden voor de klim naar de Salkantay pas (4630m), vandaar biken we in twee dagen naar 1600m hoogte en op 11km (wandelafstand) van Machu Picchu, wat we vanzelfsprekend ook gaan bezoeken! Daarna verkassen we for “a night on the town in Cuzco’. Dan zoeken we nog enkele straffe trails op in de buurt van Cuzco.

Want als klap op de vuurpijl biken we de Ausangate trail in drie dagen, onder andere ook langs de Vinicunca (the rainbow mountain), met ‘s avonds vaak warmwaterbronnen om onze stramme spieren los te maken. Waarschijnlijk de allermooiste trail van heel Zuid Amerika. Met cols tot boven de 5000m en zo goed als volledig over singletrack.

Deze reis is voor avonturiers die voor stukken hike-a-bike niet terugschrikken en zeker van zichzelf zijn op rijtechnisch pittige trails. Fullies met minimum 140mm veerweg aangeraden. Beperkt deelnemersaantal!

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld). Het reistraject zoals beschreven in de planning kan nog aangepast worden naar de weersomstandigheden.

DATA van zondag 20 oktober tot zaterdag 2 november 2024
DEELNAME PRIJS richtprijs 2890 Euro
NIVEAU Stevige tocht die een degelijke conditie en rijtechniek vereist, fully met minstens 140mm veerweg aangeraden
INBEGREPEN
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Inkomgelden voor Machu Picchu, de Inca bezienswaardigheden van de Sacred Valley en Cuzco
Treinrit van Aguas Calientes naar Ollantantaybo
Technische bijstand (4×4 waar mogelijk en meefietsende begeleider)
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel en walkie talkie
NIET INBEGREPEN
Vluchten H/T Cuzco
Eigen mountainbike en uitrusting
Optionele treinrit van Hidroelectrica naar Aguas Calientes (aangeraden alternatief is een mooie wandeling van 11km)
Optionele busrit van Aguas Calientes naar Machu Pichu (is ook wandelend mogelijk)
Drankjes aan de bar
Reisbijstands- en annulatieverzekering

1

dag 1

Zondag: afspraak in Cuzco

2,3,4

dag 2, 3 & 4

Maandag, dinsdag en woensdag: dagtochten en acclimatiseren doorheen de “sacred valley” met onderweg oa bezoeken aan de Inca ruïnes van Maras, Moray, Ollantaytambo en Sacsayhuamán. We besteden deze dagen aan het gewoon worden aan biken op hoogte, we starten net onder de 4000m hoogte en eindigen 1000m lager onder het “train high, sleep low principe”. De moeilijkheidsgraad van de trails gaat ook langzaam omhoog.

5

dag 5

Donderdag: in de morgen doen we nog een afdaling om in de namiddag een transfer te doen richting Soraypampa en start van de Salkantay trail. Overnachting in een berghut aan de voet van de pas.

6

dag 6

Vrijdag: we trekken te voet over de Salkantay pas, de col zelf ligt op 4640m. Spectaculair hooggebergte en de “minder gekende” toegang naar Machu Picchu. De Salkantay berg zelf is ruim over de 6200m hoog en is een constante aanwezige tijdens de trektocht, met wat geluk zien we aan de overkant van de vallei gletsjers op de flanken afkalven! We stappen omhoog met een dagrugzak, de bikes worden te paard vervoerd tot boven op de pas. Boven op de pas bedanken we onze vierpotige vrienden, ruilen ze voor onze stalen, alu en carbon rossen en biken we de Salkantay trail verder naar beneden tot in Chaullay (2900m). De bagage wordt rondgevoerd.
Afstand: 22km. Positieve hoogtemeters: 850m+

7

dag 7

Zaterdag: Chaullay – Aguas Calientes (vertrekpunt voor Machu Picchu). Vanuit Chaullay biken we verder naar beneden. Je kan bijna 30km lang een aardeweg zo goed als volledig downhill volgen, of na een paar kilometer een pittige singletrack variant kiezen die een twintig km lang op de andere oever aan de overkant loopt.

De aardeweg stopt bij hidroelectrica, een grote waterkrachtcentrale op de rio Urubamba. Daar kan je (optioneel) een trein nemen tot Aguas Calientes of (aangeraden) langs de sporen wandelen tot aan de voet van Machu Picchu. De wandeling is zo goed als horizontaal en is 11km/2u30 lang. Je neemt een dagrugzak mee met je tandenborstel en wat kleren voor de dag nadien. De fietsen en hoofdbagage worden rondgevoerd en zien we pas twee dagen later in Ollantaytambo terug (je kan met de wagen niet tot bij Machu Picchu en fietsen langs de spoorweg is helaas verboden). We overnachten in een goed hotel in Aguas Calientes.
Totale afstand: 38km met bike + 11km te voet

8

dag 8

Zondag: geleid bezoek aan Machu Picchu. Je kan ofwel te voet naar boven (een dik uurtje) en terug naar beneden (45 minuten) over een trappenpad, ofwel met de bus (in 2023 12$ per rit, niet inbegrepen). In de latere namiddag nemen we de trein naar Ollantaytambo. Aansluitend transfer naar Cuzco.

9

dag 9

Maandag en dinsdag: biken we nog een paar super trails & afdalingen ten zuidoosten van Cuzco, als voorbereiding op de Ausungate trail.

10, 11

dag 10 & 11

Dinsdag: transfer naar het begin van de Ausungate trail in Tinqui. De Ausungate is met zijn 6336m een van de hoogste bergen van Peru en we biken er de volgende dagen helemaal rond: één van de allermooiste trails van heel Zuid Amerika! Dus nu moeten we helemaal geacclimatiseerd zijn want de cols zitten rond de 5000m hoogte! We beginnen in Tinqui omhoog te biken over een aardeweg en dan over singletracks richting Upis, waar we in een berghut op 4450m overnachten. We genieten van het thermale bad vlakbij bij onze overnachtingsplaats. Een al bij al rustige dag in afwachting van morgen…

12

dag 12

Woensdag: we hiken & biken 4 cols over vandaag, in stijgende lijn: eerst eentje van 4750m, dan 4950m en dan twee van nipt over de 5000m. Met als afsluiter een afdaling langs de flanken van de Vinicunca, de “rainbow mountain” In totaal een 28km en 1300m+. Overnachting in berghutje/tentenkamp.

13

dag 13

Donderdag: deze dag doen we maar twee cols, waar wel hogere (5140 & 5080) en dus ongeveer evenveel hoogtemeters, 36km singletrack! Overnachting in een bergut in Pacchanta, waar we ‘s avonds ook in welgekomen warmwaterbronnen kunnen nagenieten.

14

dag 14

Vrijdag: Vanuit Upis biken we eenvoudig over pistes verder naar beneden naar Tinqui, waar we in de minibus stappen en naar Cuzco terugkeren. We pakken de bikes in voor de terugreis en ’s avonds… fiësta!

15

dag 15

Zaterdag: afscheid na het ontbijt.

[/timeline_item]