Kreta

XC

Op dit zonovergoten eiland maken we een enorme zesdaagse lus vanaf de zuidkust het bergachtige binnenland in. Dan dwars door en over twee van de drie grote massieven die het eiland rijk is en dan terug langs de zuidkust ver van alle massatoerisme. Ruwe bergen, enorme kloven, cirkelende gieren, olijven, druiven, raki, de gastvrije Kretenzers… een prachtige raid waar we overdag in de bergen biken en ’s avonds “chillen” aan afgelegen strandjes. De Trans Kreta is onze reis met de beste “après” en met de mooiste vergezichten (die zuidkust!).
Twee keer overnachten we in de bergen en het binnenland, de andere logies liggen aan de kust en vaak pal aan het strand.
Door dit contrast tussen bergen en strand zijn de etappes stevig. De eerste etappe is rustig, om de benen los te gooien, maar dan begint het serieuze werk met positieve hoogteverschillen van vaak ruim boven de 1500m per dag. Als je het rustig aan wil doen kunnen we je wel elke ochtend gemakkelijk een heel eind de eerste berg opvoeren. Of is er een alternatieve, rustiger route. Dit maakt de reis geschikt voor alle niveau’s.
Buiten hier en daar een extreem steil stukje is zowat alles te biken, het is heel veel offroad maar rijtechnisch niet zo moeilijk. Het fysiek niveau hangt ervan af of je van de “morning shuttle” gebruik maakt of niet.

Je kan altijd op eigen tempo rijden, met behulp van de door ons ter beschikking gestelde GPS toestellen is dat geen enkel probleem. Er rijdt iemand van de organisatie steeds als laatste mee en de bagage wordt vervoerd tussen de logies.
Wij lenen je een speciale fietsdoos om je eigen bike op het vliegtuig mee te nemen. Indien je graag ter plaatse een bike huurt (zowel gewoon als e-bike) kunnen we je in contact brengen met een betrouwbare verhuurder van kwaliteitsbikes ter plaatse.
We spreken af bij het eerste hotel in Matala aan de zuidkust of op de luchthaven van Heraklion. We organiseren desgewenst een luchthavenshuttle H & T, naargelang respectievelijk de laatste en eerste vluchten van aankomst en vertrek.

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld).

DATA van zondag 13 tot zondag 20 oktober 2024
DEELNAME PRIJS 1265 euro per persoon
INBEGREPEN
Gebruik doos voor fietstransport vanuit België (indien gewenst)
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Bagagetransport en technische bijstand
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, digitale overzichtskaartjes met hoogteprofiel
NIET INBEGREPEN
Vluchten h/t & fietstransport
Airportshuttle H & T (+35€)
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstands- en annulatie verzekering
1

dag 1

Zondag: aankomst Heraklion. Transfer naar Matala, een supergezellig dorpje aan de zuidkust, check- in hotel, bikes uitpakken en indien zin de omgeving wat verkennen, siësta… Avondeten in een gezellig restaurant aan het strand.

2

dag 2

Matala – Zaros: rustige start van de tocht, 42 km en 900 hoogtemeter. Overnachting in een mooi hotel op de bergflank van het Idi massief ter hoogte van het dorpje Zaros.

3

dag 3


Zaros – Kastellli, 66 km, 1540 hoogtemeter. Mooie etappe door het binnenland van Kreta, je passeert veel dorpjes waar toeristen zelden komen. Eerst op de flanken van het Idi massief, dan tussen olijfboom- en wijngaarden met veel korte maar soms héél pittige klimmetjes . Overnachting in Kastelli, in een familie hotelletje in het centrum van dit stadje.
4

dag 4


Kastelli – Myrtos, 70,2 km, 1630 m+. Straffe etappe dwars door de Dikti bergen en over het prachtige Lasiti plateau, hoogste punt 1200 m. Duizelingwekkende afdaling (twee varianten) tot aan het hotel aan de kust in Myrtos.
5

dag 5

Myrtos – Tsoutsouros, 75,4 km, 1940 m+. Sportieve etappe over de zuidelijke flanken en plateau’s van het Dikti massief met ongelooflijke zichten over de zuidkust, hoogste punt 1361 m. Mogelijkheid om een kustroute met minder afstand en hoogtemeters te volgen. Overnachting pal aan het strand en een fantastisch restaurant!

6

dag 6

Tsoutsouros – Lendas, 58,4 km, 1935 m+. Etappe over de bergrug langs de zuidkust van Kreta, waanzinnige uitzichten en een afdaling door een kloof. Héél knappe en stevige etappe, er zijn afkortingen onderweg mogelijk. Hoogste punt 1046 m. Overnachting terug aan het strand, met je voeten bijna in de zee.

7

dag 7


Lendas – Matala, 38,9 km, 725 m+. Kortere etappe langs de kust met vele korte klimmetjes en een finale in steil/stijl om vanuit de bergen Matala terug binnen te biken. ’s Avonds diner en party time aan het strand, het nachtleven in Matala is van ‘t beste van Kreta!
8

dag 8


Transfer terug naar de luchthaven van Heraklion en afscheid na deze fantastische week.