Sardinië - Italië

All mountain

Sardinië is één van de grotere en meest bergachtige eilanden van de Middellandse Zee, net ten zuiden van het kleinere Corsica.
De prachtige natuur, de spectaculaire rotsformaties, de vele overblijfselen van oude culturen, in rotsbaaien verborgen stranden en vriendelijke mensen maken het tot een ideale bike speeltuin. En omdat het minder gekend is: tot een Camino Loco bestemming!

We concentreren ons op het meest spectaculaire massief van heel Sardinië, de Supramonte: het binnenland en de oostkust ter hoogte van de golf van Orosei. Beter dan daar wordt het niet op natuur- en trail gebied. Tot zeven jaar geleden organiseerden we hier al bike trips, deze nieuwe editie is zo goed als helemaal anders. Onze bikes (en hopelijk wijzelf!) kunnen ondertussen meer aan. Dus hebben we ons deze keer volledig laten gaan: meer singletrack trails, spectaculaire afdalingen van berg naar strand, langs enorme kloven, met pittige klimmen en hier en daar onvermijdelijke hike-a-bike stukken. Die gelukkig allemaal kort zijn en op zo goed als elke rit zijn er varianten en shortcuts (en hier en daar wat extra) mogelijk.

We biken tijdens deze trail week drie etappes in lijn en drie lusvormige. We overnachten onderweg en op het einde een paar keer in hetzelfde hotel.

We voorzien op 28 september één transfer van de luchthaven van Alghero naar het eerste hotel in Orgosolo, of je kan natuurlijk ook zelf recht naar daar komen. Na afloop zorgen we op 5/10 vanuit Cala Gonone voor één transfer terug naar de luchthaven van Alghero, op tijd voor de eerste vlucht (gelieve geen vlucht om 06u ‘s morgens ofzo te boeken… de meest aangewezen zijn die van Ryanair vanuit en terug naar Charleroi). Wijzelf vervoeren de bikes vanuit België dus je kan licht reizen. Rijtechnisch zijn het best pittige trails (er zijn soms gemakkelijkere alternatieven beschikbaar), stevig all-mountain niveau.

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld). Het etappeschema zoals in de planning kan altijd licht aangepast worden.

DATA zaterdag 28 september tot zaterdag 5 oktober 2024
DEELNAME PRIJS 1365 € per persoon
INBEGREPEN
Fietstransport h/t vanuit België
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Bagagetransport ter plaatse
Technische bijstand (4×4 en meefietsende begeleider)
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, digitale overzichtskaartjes met hoogteprofiel
NIET INBEGREPEN
Vluchten h/t
Airport transfers (+45€)
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstands- en annulatie verzekering

 

1

dag 1

De reisdata zijn gebaseerd op vluchten van Ryanair naar Alghero. Het staat je natuurlijk vrij om eerder af te reizen of langer te blijven. Afspraak dus op zaterdagavond op de luchthaven, afhankelijk van het uiteindelijke uur van aankomst. We voorzien één groepstransport naar Orgosolo waar we twee nachten in een gezellig en ruim hotel verblijven. De bikes vervoeren we met de assistentie 4×4 vanuit België in een gesloten aanhangwagen met de ferry van het vasteland en staan daar op jou te wachten.

2

dag 2

De eerste etappe houden we het nog relatief kalm over hoofdzakelijk pistes, die basislus is een dertigtal km lang en telt 1000 positieve hoogtemeters. Wie er al een eerste lap op wil geven kan er nog 23 extra kilometer en 800m+ aanbreien en van de eerste singletracks van de week proeven. ‘s Avonds is het tof rondwandelen in Orgosolo om de meer dan 150 muurschilderingen te bekijken die de gevels van het dorp sieren. En met wat geluk verbroeder je met de vriendelijke lokale bevolking en bieden ze je een stukje van hun befaamd/beruchte “cazu marsu” aan, kaas met maden!

3

dag 3

Nu we opgewarmd zijn beginnen we aan het steviger werk: door het hart van de Supramonte, tot aan de rand van de enorme gola di Gorropu kloof, langs “nuraghi”, uit de bronstijd 1500 VC daterende torens en vele typische kegelvormige schuilhutten. Doe er nog wijdse uitzichten en een pittige singletrack bij en je hebt een absolute dijk van een etappe.
58km en 1750m+, shortcut mogelijk. Overnachting in een hotel dat als een arendsnest tussen de Gorropukloof en de kust ligt, we blijven hier drie nachten!

4

dag 4

Vandaag een mooie lus over een bergtop, langs een grote nuraghe en door een canyon, veel pittige singletracks met een heel steile naar beneden tot in het dorpje Urzulei. Prachtige uitzichten! Basistrack 46km en 1200m+, afkortingen mogelijk.

5

dag 5

We vertrekken over… asfalt! Maar dat duurt gelukkig helemaal niet lang en al snel biken we offroad over een golvend plateau, alvorens bijna 1000 hoogtemeter naar beneden te duiken en uit te komen op het paradijselijk strand van cala Sisine. We weten al direct waar we gaan picknicken!
Daarna gaat het omhoog langs de spectaculaire rotskust van de golf van Orosei, via pistes en asfalt terug naar ons hotel.
Vandaag doen we 77km en 1700m+, je kan de laatste asfalt shunten door de assistentiewagen te bellen ;-).

6

dag 6

Vlak na het vertrek, letterlijk de baan over zetten we ons schrap voor een héél pittige semi-enduro afdaling van 800 hoogtemeter de vallei van Gorropu in, daar waar de rivier net uit een indrukwekkende canyon komt met rotswanden van honderden meters hoog. Het laatste einde naar beneden en de eerste 30m terug omhoog is hike a bike. We volgen de kloof nog een heel eind over een brede singletrack alvorens er weer uit te klimmen en de laatste afdaling van de dag van op de col van 900m aan te pakken. Aankomst en logies aan het strand van het toeristische Cala Gonone. 34km en 750m+, fysiek rustige etappe.

7

dag 7

We zitten aan het strand dus dat betekent al direct stijgen! Eerst asfalt, dan offroad, dan weer een stukje asfalt en dan… piste en een pittige maar fan-tas-tisch mooie singletrack die kilometers lang de kust volgt alvorens naar beneden te duiken naar het prachtige strand van cala Luna. Daar kan je in een door ons gecharterde boot stappen om je terug naar Cala Gonone te brengen, of je kan er nog 11km (en een pittig stukje hike-a-bike) aanbreien. Basistrack 64km en 1600m+, afkortingen mogelijk.

8

dag 8

A bike week to remember, maar aan alles komt een einde! Afscheid na het ontbijt en transfer terug naar de luchthaven van Alghero.