Spanje

XC/All mountain

De provincie Cuenca wordt vaak omschreven als het Spaanse zwarte woud: bergen, eindeloze wouden afgewisseld met alpenweiden… maar daar stopt de vergelijking dan wel. Cuenca is immers een goed bewaard geheim: nog niet ontdekt door het toerisme, hoger gelegen, zonniger en uitgestrekter dan zijn Duitse tegenhanger en het brongebied van vele van de grootste en langste rivieren van het Iberisch schiereiland. Op het ene moment bike je langs de bron van de Taag, die 1000 km verder in de Atlantische oceaan uitmondt. En even verder kom je bronnen tegen die 500 km de andere kant uit slingeren richting Middellandse zee. Cuenca vertaalt zelfs letterlijk als “rivierbekken”. In dit geval meervoud! Het is dan ook een streek die alles afwisselt: bergen, hoogvlaktes, canyons, fantastische rotsformaties…
We doorkruisen de provincie Cuenca van oost naar west, tussen de steden Teruel en Cuenca zelf die beiden op 900m hoogte liggen. De rest van de tocht blijven we ruim boven de 1000m hoogte, met de bergtop van de 1865m hoge Mogorrita als hoogste punt. De tocht gaat overwegend over pistes, afgewisseld met toffe singletracks. Hier en daar zijn er opties om technische passages te vermijden en/of de ritten wat af te korten of te verlengen, zodat iedereen hier wel zijn gading vindt.
Onderweg slapen we in gezellige hotelletjes en hostals waar we vergast worden op de lekkerste typische gerechten van de streek, dit is onze meest gastronomische reis!

Afspraak aan het eerste hotel in Teruel of op de luchthaven van Valencia, waar we voor één privé transfer kunnen zorgen. Idem na afloop, één transfer vanuit Cuenca naar de luchthaven van Madrid.

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld).

DATA zondag 29 september tot zondag 6 oktober 2024
DEELNAME PRIJS 1320 euro per persoon
INBEGREPEN
Fietstransport h/t vanuit België (indien gewenst)
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Bagagetransport ter plaatse
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel
Technische bijstand (4×4) en meefietsende begeleider
NIET INBEGREPEN
Vluchten h/t
Airport transfers (+35€)
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstands- en annulatie verzekering

 

1

Zondag

Afspraak zondag op de luchthaven van Valencia (of aan het hotel in Teruel). Transfer met een privé bus naar Teruel stad, eens iedereen in Valencia gearriveerd.
We logeren in een hotel op wandelafstand van het oude verkeersvrije stadscentrum, wat zeker de moeite waard is om te bezoeken: toffe pleintjes, terrasjes… Indien er nog tijd is en je wel al direct biken hebben we een mooie lus van 40km voor je klaar, rustige pistes en slingerende singletracks. ’s Avonds gaan we allemaal samen eten op een plein in het oude stadscentrum.. ’s Avonds gaan we allemaal samen eten op een plein in het oude stadscentrum.
2

Maandag

Teruel – Albarracin, 62 km – 1500 m+ we verlaten Teruel en biken al snel offroad door een heel speciaal landschap met canyons uitgesleten in rode aarde. Verderop beginnen de wouden en via twee bergmeertjes gaat het (optioneel) naar de top van de Peña de la Cruz (1534m). Naast de top is er een rotspartij die in de Spaanse burgeroorlog dienst deed als bunker, die trouwens nooit ingenomen werd. De bomen rondom zitten nog zo vol kogels dat ze niet kunnen dienen als hout.
Verder gaat het over een mengeling van pistes en singletracks alvorens in Albarracin toe te komen. Albarracin wordt erkend als zowat het mooiste dorp van heel Spanje, een lusje naar boven doorheen de wallen van de omringende burcht en de smalle straatjes is een prachtige afsluiter van deze eerste rit in lijn!

3

Dinsdag

Albarracin – Tragacete, 71 km – 1350m+ Eerst wat opwarmen over asfalt door de canyon van de Rio Guadalaviar en dan gaan we offroad de berghellingen op richting het dorpje met dezelfde naam als de rivier. Even daarvoor gaan we “cross country” (no trail) en is het zalig biken tot de pittige afdaling naast het dorp.
Dan volgt een laatste asfaltstukje tot boven op een col en begint het singletrack festijn: eerst langs de bovenloop van de Taag, met 1007 km lengte de langste rivier van het Iberisch schiereiland en die gaat in Lissabon de Atlantische oceaan in (maar hier nog een klein beekje). Even verder passeren we de bron van de Rio Jucar, die de canyons rond onze eindbestemming Cuenca vormt en die 500km verder in de Middellandse Zee uitmondt.
Je biket dus over de waterscheiding van Spanje! Aankomst in Tragacete, waar we twee nachten blijven.

4

Woensdag

Lus Tragacete, 75 km – 1710m+ De eerste kms zijn afwisselend piste en asfalt. We passeren de bron van de Taag zelf en volgen die kilometerslang over flowy singletrack. De volgende (optionele) klim is volledig offroad naar de top van de Mogorrita, met zijn 1865m de hoogste top van de provincie. Na een prachtige adaling komen we aan de Estrecho del Infierno, een nauwe kloof waardoor een riviertje naar beneden stroomt en dat wij (stukjes te voet) omhoog moeten. Dat is opnieuw de Rio Jucar die we nog verschillende keren tegenkomen.
Boven op de col zit je weer op ’t waterscheidingsgebied, de Rio Jucar gaat naar de Middellandse Zee, de Rio Cuervo ontspringt een paar km verder, stroomt naar de Taag en zo naar de Atlantische oceaan. Na de col neem je een singletrack verder naar beneden richting de bron van de Rio Cuervo, een Spaans nationaal monument.
Van daar kan je een shortcut recht naar het hotel nemen, of afwisselend nog een heel eind over pistes en alpenweiden terug naar Tragacete, een heel mooie etappe met verschillende afkortingsmogelijkheden (zoals op elke etappe trouwens).

5

Donderdag

Tragacete – Uña, 49 km – 1380m+ Als opwarming beginnen we met een asfalt klim die al snel offroad gaat en verder de uitgestrekte bossen in klimt. Voorbij het dorpje Las Majadas wordt het terrein wat meer open en biken we zigzag door de bizarre rotsformaties van Los Callejones (de “steegjes”). Daarna volgt een een lange piste parallel aan een rotswand, met verschillende spectaculaire uitzichtspunten en een variant over singletrack korter bij de afgrond. Prachtige uitzichten en veel gieren die nestelen op de rotswanden onder jou.
Even verder kan je kiezen: een steil wandelpad naar beneden om zo op een (fietsbare) richel uit te komen en daarna een pittige singletrack tot vlakbij het hotel. Ofwel nog een heel eind langs verschillende viewpoints boven de rotswand biken tot aan een andere, ook pittige maar minder ruwe singletrack naar beneden. Moeilijke keuze, veel mensen doen beiden…

6

Vrijdag

Uña – Palomera, 57km – 1180m+ We warmen weer een eindje op asfalt op maar gaan al snel offroad eens boven op het bergplateau.
Boven komen we aan de Ciudad Encantada – waar oa de film Conan de Barbarian is opgenomen (de eerste, die met Arnold). Obligate wandeling langs, tussen, door en onder de meest bizarre rotsformaties. Biken is er helaas verboden maar al wandelend ook absoluut de moeite.
Dan afwisselende pistes en lange, supertoffe en flowy singletracks tot aan het hotel even buiten Cuenca, waar we opnieuw twee nachten blijven.

7

Zaterdag

Palomera – Palomera, 52km – 870m+ Dag van de singletracks in en rond de kloven van de rio Huecar en de rio Jucar met bezoekje aan de oude stad van Cuenca met de hangende huizen. We nemen geen picknick mee vandaag maar gaan tapa’s eten boven aan het versterkte oude stadsgedeelte. Super en kilometerslange singletracks halverwege de canyonwanden en door een kloofje naar beneden. Keitoffe dag en een waardige afsluiter!

8

Zondag

op zondagmorgen nemen we afscheid na het ontbijt. Bus transfer van het hotel naar de luchthaven van Madrid. Aankomst op de luchthaven van Madrid ten vroegste om 11u, afhankelijk van de eerste geboekte vlucht. Hou daar rekening mee met het boeken van je vluchten, dubbelcheck desnoods even met contact@mtb.be
Diegenen die met eigen transport naar Teruel gekomen zijn voeren we desgewenst terug naar daar.