Spanje

XC/All mountain

Dwars door het échte Spanje!

De Spaanse ridder “El Cid Campeador”, vrij vertaald “de heer van het slagveld”, vocht zich een kleine 1000 jaar geleden een weg vanuit Burgos naar Valencia om dat op de Moren te veroveren en daar zijn eigen koninkrijk te stichten. HIj maakte zo geschiedenis als archetype van de onversaagde ridder.

Wij volgen het spoor van El Cid gedurende meer dan 1100 km, dwars door het Spaanse binnenland, door de bergen van het “Sistema Ibérico”.

Een fantastische manier om het ongekende, diepe Spanje te leren kennen. We rijgen het ene natuurpark na het andere aan elkaar en blijven bijna 500 km aan één stuk boven de 1000 m hoogte – en dat is voor we tegen het einde aan de échte bergen komen !
We nemen je mee op een tocht door schitterende natuur, langs enorme verlaten burchten, door diepe kloven vol met cirkelende gieren en met overnachtingen in prachtige, afgelegen dorpjes.

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld).

DATA zaterdag 11 tot 26 mei 2024
DEELNAME PRIJS 2.120 euro per persoon
INBEGREPEN
Fietstransport h/t vanuit België
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Technische bijstand (4×4) en meefietsende begeleider
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel en walkie talkie
NIET INBEGREPEN
Vluchten h/t
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstandsverzekering

 

1

dag 1

Zaterdag, Afspraak in het hotel in Burgos vlakbij het standbeeld van El Cid. hotel is op wandelafstand van het station. Je kan op de kamers vanaf 14 u, diner voorzien om 21.00u. Burgos heeft een heel mooi verkeersvrij oud centrum met een bruisend nachtleven rond de kathedraal! Onderstaand etappeschema is indicatief, het kan zijn dat we hier en daar nog aanpassingen aanbrengen.
2

dag 2

Etappe 1: Burgos – Santo Domingo de Silos: 84 km, 1204m+. We biken langs een “avenida” over een fietspad de stad uit en al vlug komen we op de eerste offroad pistes tegen. Langs het klooster waar het paard van El Cid begraven ligt (!) gaat het verder over weidse vlakten en een opeenvolging van lage bergruggen met ongelooflijke uitzichten. Naar het einde van de etappe toe passeren we verschillende locaties waar de beste western ooit, The good, the Bad and the Ugly is opgenomen waaronder het kerkhof van de finale shootout – prachtige landschappen om door te biken!
3

dag 3

Etappe 2: Santo Domingo de Silos – El Burgo de Osma: 89,2 km, 780m+. Afwisselende tocht door dennewouden, enorme canyons en weidse uitzichten over de hoogvlakten. We biken oa door de canyon van de Rio Lobos, een singletrack van bijna 20km! Ook het oude centrum van El Burgo de Osma is ’s avonds een bezoekje waard.
4

dag 4

Etappe 3: El Burgo de Osma – Atiënza: 66,3 km, 1280 m+. Na een paar tiental km verlaten pistes door naaldwouden biken we langs de burcht van Gormaz, de grootste middeleeuwse burcht van Europa (!) met meer dan 1 km omwalling en 28 torens. Die werd door El Cid definitief op de Moren veroverd. Nu ligt die er verlaten bij, hoog boven een bocht van de Duero en we kunnen er rustig in rondbiken! We eindigen spectaculair in Atiënza, een kust-historische parel van een stad gedomineerd door een andere enorme burcht.
5

dag 5

Etappe 4: Atiënza – Siguenza: 64,9 km, 949m+. Steile rotswanden, wijdse uitzichten en kronkelende canyons – ’t zit er allemaal in. We overnachten in Siguenza wéér in de schaduw van een enorme burcht (ook al door El Cid op de Moren veroverd) en een al even imposante kathedraal.
6

dag 6

Etappe 5: Siguenza – Zaorejas: 92,1 km, 1320m+. Etappe door de sierra’s aan de bovenloop van de Taag, na de Ebro de langste rivier van het Iberisch schiereiland die helemaal naar Lissabon gaat. We overnachten midden in het natuurpark van de Alto Tajo, de canyon van de Taag vormt een serieuze hindernis eer we in het toffe hotel boven aan de andere rand toekomen.
7

dag 7

Etappe 6: Zaorejas – Checa: 82,6 km, 1280m+. Etappe door het natuurpark van de “Alto Tajo”, we volgen de riviercanyon kilometers lang met hoge rotswanden, monolieten en cirkelende gieren als gezelschap. Overnachting in een gezellig dorpje.
8

dag 8

Etappe 7: Checa – Albarracin: 61,7 km, 1434m+. Afwisselende etappe door dennebossen en golvende bergruggen, met een absoluut spectaculaire finale langs boven door de burcht van Albarracin – algemeen beschouwd als het mooiste dorp van Spanje (en Unesco wereldpatrimonium).
9

dag 9

Etappe 8: Albarracin – Gudar: 96,9 km, 1694m+. We verlaten Albarracin en bovenop de eerste berg biken we dwars door een vermaard rotsklimgebied alvorens in sneltreinvaart de vlakte ten noorden van Teruel over te steken (rond een “parking” van vliegtuigen!). Daarna gaat het weer omhoog naar dorre sierra’s met enorme droge canyons. Noord Afrika lijkt ineens dichtbij… Gezellig hotelletje met spectaculaire uitzichten.
10

dag 10

Etappe 9: Gudar – Pitarque lang: 72 km, 1583m+. We rijden het dorpje uit langs een Romeinse heirweg, straffe tocht waar je een optionele variant door een fantastische canyon kan maken, met rivierdoorwadingen inbegrepen. Anders kan je 20km en de helft van de hoogtemeters van hierboven aftrekken. Spectaculair einde met de afdaling naar de rio Pitarque en het al even indrukwekkende groot hotel aan de boord van de rivier.
11

dag 11

Etappe 10: Pitarque – Mosqueruela: 56.4 km, 1730m+. afwisselend singketracks en pistes door eindeloze en verlaten dennebossen, vaak op het randje van de boomgrens en op en neer door een enorme kloof. Drie cols op deze etappe, de hoogste 1700 m, overnachting op bijna 1500m hoogte.
12

dag 12

Etappe 11: Mosqueruela – Mora de Rubielos 65 km, 1451m+. We zitten nu in het hartje van de Maestrazgo, een erg dun bevolkt en zeer bergachtig gebied waar bijna elk dorpje door de Tempeliers prachtig versterkt werd. We komen vandaag in de buurt van de 2000m hoogte. De laatste 35km golvend bergaf langs de flanken van een canyon.
13

dag 13

Etappe 12: Mora de Rubielos – Arcos de las Salinas : 60,2 km, 1320m+. pittige etappe over de sierra de Javalambre, met één lange klim van 850m naar 2050m, kilometerslange pistes ver boven de boomgrens. En daarna 1000 hoogtemeters terug naar beneden!
14

dag 14

Etappe 13: Arcos de las Salinas – Villar del Arzobispo: 95,5 km, 1420m+. toffe, kronkelende pistes door dennebossen en naar beneden door een schitterende canyon. Daarna twee middelgrote klimmetjes voor het eindpunt, de eerste wijngaarden zijn al in zicht. Iets heel speciaals onderweg: de trail loopt over én door een oude Romeinse aquaduct – spectaculair, je kan er nét door!
15

dag 15

Etappe 14: Villar del Arzobispo – Valencia: 66,3 km, 350m+. Rustig uitbollend door de wijngaarden naar beneden richting Valencia. We rijden de stad verkeersluw en verkeersvrij binnen langs de jaagpaden langs de Turia. Overnachting in een hotel vlakbij de luchthaven. ’s Avonds FIESTA in Valencia centrum!!!
16

dag 16

Zondag: afscheid na het ontbijt.