Sardinië - Italië

All mountain

Je kan je reisdata kiezen: 11-18 juni (met Tuifly op Olbia vliegen) of 12-19 juni (Ryanair op Alghero)

Sardinië is één van de grotere en meest bergachtige eilanden van de Middellandse Zee, net ten zuiden van het kleinere Corsica.
De prachtige natuur, de spectaculaire rotsformaties, de vele overblijfselen van oude culturen, in rotsbaaien verborgen stranden en vriendelijke mensen maken het tot een ideale bike speeltuin. En omdat het minder gekend is: tot een Camino Loco bestemming!

We concentreren ons op het meest spectaculaire massief van heel Sardinië, de Supramonte: het binnenland en de oostkust ter hoogte van de golf van Orosei. Beter dan daar wordt het niet op natuur- en trail gebied. Tot zeven jaar geleden organiseerden we hier al bike trips, de editie van 2020 is zo goed als helemaal anders. Onze bikes (en hopelijk wijzelf!) kunnen ondertussen meer aan. Dus hebben we ons deze keer volledig laten gaan: meer singletrack trails, spectaculaire afdalingen van berg naar strand, langs enorme kloven, met pittige klimmen en hier en daar onvermijdelijke hike-a-bike stukken. Die gelukkig allemaal kort zijn op eentje van bijna 250 hoogtemeter na. Die is helaas incontournable voor één van de mooiste etappes van de reis. Maar indien je die liever niet wil doen kan je een alternatief traject kiezen, op zo goed als elke rit zijn er varianten en shortcuts (en hier en daar wat extra) mogelijk.

We biken tijdens deze trail week drie etappes in lijn en drie lusvormige (en één optionele op het einde). Op het begin en einde van de week overnachten we dus een paar keer in hetzelfde hotel.

We spreken in principe af op zaterdag in de luchthaven van Olbia (zie Planning). We voorzien die dag één transfer ‘s avonds naar het eerste hotel. Wij vervoeren de bikes vanuit België dus je kan licht reizen. Rijtechnisch pittige trails (er zijn vaak maar niet altijd gemakkelijkere alternatieven beschikbaar). Je kan ook zondag via Alghero reizen, de “gemiste” etappe van die dag doen we dan op 19/06.

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld). Het etappeschema zoals in de planning kan altijd licht aangepast worden.

DATA zaterdag 11 tot zaterdag 18 juni 2022 of 12-19/06 naargelang de gekozen vluchten
DEELNAME PRIJS 1195,00 euro per persoon
INBEGREPEN
Groepstransfers van en naar de luchthaven van Olbia, één heen, één terug
Fietstransport h/t vanuit België
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Technische bijstand (4×4 en meefietsende begeleider)
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel en indien gewenst walkie talkie
NIET INBEGREPEN
Vluchten h/t
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstands- en annulatie verzekering

 

1

dag 1

De reisdata zijn gebaseerd op vluchten van Tuifly van Zaventem naar Olbia, in het noordoosten van Sardinië. Het staat je natuurlijk vrij om eerder af te reizen of langer te blijven. Afspraak dus op zaterdagavond op de luchthaven, afhankelijk van het uiteindelijke uur van aankomst van de meerderheid. We voorzien één groepstransport naar Orgosolo waar we drie nachten in een heel tof en ruim hotel verblijven. De bikes vervoeren we met de assistentie 4×4 vanuit België in een gesloten aanhangwagen met de ferry van het vasteland en staan daar op jou te wachten.

2

dag 2

De eerste etappe houden we het nog relatief kalm over hoofdzakelijk pistes, die basislus is een dertigtal km lang en telt 1000 positieve hoogtemeters. Wie er al een eerste lap op wil geven kan er nog 23 extra kilometer en 800m+ aanbreien en van de eerste singletracks van de week proeven. ‘s Avonds is het tof rondwandelen in Orgosolo om de meer dan 150 muurschilderingen te bekijken die de gevels van het dorp sieren. En met wat geluk verbroeder je met de vriendelijke lokale bevolking en bieden ze je een stukje van hun befaamd/beruchte “cazu marsu” aan, kaas met maden!

3

dag 3

Nu we opgewarmd zijn beginnen we aan het steviger werk: door het hart van de Supramonte, langs de rand en door de enorme gola di Gorropu kloof, langs “nuraghi”, uit de bronstijd 1500 VC daterende torens en vele typische kegelvormige schuilhutten. Je kan een kort h/t zijtrackje nemen naar “Su Sterru” een absoluut indrukwekkend en 250m diepe grotput in het karstplateau. Doe er nog een paar dolmens en kilometerslange singletracks bij en je hebt een absolute dijk van een etappe. De prijs…? Een hike-a-bike klim van een dikke 250 hoogtemeter terug de Gorropu kloof uit!
Wie (niet) wil kan die hike-a-bike vermijden langs een variant, maar dan mis je wel de mooiste singletrack van de dag…
Indien het weer goed is blijven we op het einde van de etappe bbq’en op een prachtige picknickplek in het midden van de bossen, alvorens terug naar Orgosolo te keren. A day to remember! Basislus 47km en 1600m+, extra 13km mogelijk of short/easy versie van 33km en 1100m+

4

dag 4

Vandaag gaat het weer wat rustiger en na drie nachten Orgosolo trekken we naar het oosten voor de eerste etappe in lijn. Veel piste, wat singletrack en naar het einde toe een shortcut mogelijk over asfalt. We overnachten in een afgelegen maar heel mooi hotel hoog in de bergen, ten noorden van het dorpje Urzulei. Prachtige uitzichten! Basistrack 62km en 1900m+, afkortingen mogelijk.

5

dag 5

We vertrekken over… asfalt! Maar dat duurt gelukkig helemaal niet lang en al snel biken we offroad over een golvend plateau, alvorens bijna 1000 hoogtemeter naar beneden te duiken en uit te komen op het paradijselijk strand van cala Sisine. We weten al direct waar we gaan picknicken!
Daarna gaat het omhoog langs de spectaculaire rotskust van de golf van Orosei, tot in het hotel in het levendig dorpje Baunei.
Vandaag doen we 58km en 1200m+

6

dag 6

Zoals gisteren starten we op asfalt eerst plat en dan als opwarmer bergop. Helemaal boven zetten we ons schrap voor een héél pittige semi-enduro afdaling van 800 hoogtemeter de vallei van Gorropu in, daar waar de rivier net uit een indrukwekkende canyon komt met rotswanden van honderden meters hoog. We volgen de kloof nog een heel eind alvorens er weer uit te klimmen en de laatste afdaling van de dag van op de col van 900m aan te pakken. Aankomst en logies aan het strand van het toeristische Cala Gonone. Basisetappe 73km, afkortingen in afstand, moeilijkheidsgraad en hoogtemeters mogelijk.

7

dag 7

We zitten aan het strand dus dat betekent al direct stijgen! Eerst asfalt, dan offroad, dan weer een stukje asfalt en dan… piste en een pittige maar fan-tas-tisch mooie singletrack die kilometers lang de kust volgt alvorens naar beneden te duiken naar het prachtige strand van cala Luna. Daar kan je in een door ons gecharterde boot stappen om je terug naar Cala Gonone te brengen, of je kan er nog 11km (en een pittig stukje hike-a-bike) aanbreien. Basistrack 64km en 1600m+, afkortingen mogelijk.

8

dag 8

In principe is de reis na het ontbijt afgelopen, maar als de vluchturen zo laat blijven kunnen we ofwel een dagje op het strand nagenieten ofwel een laatste en wel heel speciale rit gaan doen. Wel dus rekening houdend met de vlucht terug en het uur waarop de assistentiewagen met de bikes ‘s avonds in de haven van Olbia moet zijn. Niet zo ver weg ligt immers de Tiscali. Dat is een berg die uitgehold is door een enorme grot en waarvan het dak is ingestort. De oorspronkelijke bewoners van Sardinië bouwden er binnenin (!) een nederzetting om zich aan de Romeinse bezetter te onttrekken. Als we vroeg opstaan kunnen we deze wel héél speciale plek gaan bezoeken (rijtechnisch héél pittig, met hike-a-bike stukken: als de Romeinen er al moeilijk geraakten…:-)). Daarna spoelen we zoals het uitkomt het zand, stof en/of zweet af onder de strand douches en maken we ons gereed voor de transfer terug naar de luchthaven (één groepstransfer door ons voorzien). A bike week to remember!