Sardinië - Italië

All mountain

Door de verplaatsing van de Colorado Trail naar 2022 wilden we toch in dezelfde periode een “special” organiseren: de Trans Sardinië met een uitbreiding van 3 etappes, van 11 tot 21 juli

Sardinië is één van de grotere en meest bergachtige eilanden van de Middellandse Zee, net ten zuiden van het kleinere Corsica.
De prachtige natuur, de spectaculaire rotsformaties, de vele overblijfselen van oude culturen, in rotsbaaien verborgen stranden en vriendelijke mensen maken het tot een ideale bike speeltuin. En omdat het minder gekend is: tot een Camino Loco bestemming!

We concentreren ons op het meest spectaculaire massief van heel Sardinië, de Supramonte: het binnenland en de oostkust ter hoogte van de golf van Orosei. Beter dan daar wordt het niet op natuur- en trail gebied. Tot zeven jaar geleden organiseerden we hier al bike trips, de editie van 2020 is zo goed als helemaal anders. Onze bikes (en hopelijk wijzelf!) kunnen ondertussen meer aan. Dus hebben we ons deze keer volledig laten gaan: meer singletrack trails, spectaculaire afdalingen van berg naar strand, langs enorme kloven, met pittige klimmen en hier en daar onvermijdelijke hike-a-bike stukken. Die gelukkig allemaal kort zijn, op eentje van bijna 250 hoogtemeter na. Die is helaas incontournable voor één van de mooiste etappes van de reis. Maar indien je die liever niet wil doen kan je een alternatief traject kiezen, op zo goed als elke rit zijn er varianten en shortcuts (en hier en daar wat extra) mogelijk.

We biken tijdens deze trail week de drie etappes in lijn en de drie lusvormige etappes van de gewone Trans Sardinië, uitgebreid met nog drie extra etappes in het binnenland en aan de kust.

Afspraak in Nuoro, vanwaar we een transfer voorzien naar het eerste hotel in de bergen. Je kan eenvoudig met rechtstreekse bussen in Nuoro geraken vanaf de luchthavens van Alghero (Ryanair) en Olbia (Tuifly), of carpoolen met mede reizigers (www.rentalcars.com). Wij vervoeren de bikes vanuit België en terug. Rijtechnisch pittige trails (vaak, maar niet altijd zijn er alternatieven beschikbaar).

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld). Het etappeschema zoals in de planning kan altijd licht aangepast worden.

DATA zondag 11 tot woensdag 21 juli 2021 (contacteer ons indien je wil verkorten of verlengen)
DEELNAME PRIJS 1545,00 euro per persoon
INBEGREPEN
Transfers van en naar Nuoro
Fietstransport h/t vanuit België
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Technische bijstand (4×4 en meefietsende begeleider)
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel en indien gewenst walkie talkie
NIET INBEGREPEN
Vluchten h/t en lokaal bustransport tot Nuoro
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstands- en annulatie verzekering

 

1

dag 1

Afspraak in Nuoro of Orgosolo, waar het eerste hotel zich bevindt: onze thuisbasis voor de eerste dagen. Het staat je natuurlijk vrij om eerder af te reizen of langer te blijven. De bikes vervoeren we met de assistentie 4×4 vanuit België in een gesloten aanhangwagen met de ferry van het vasteland en staan daar op jou te wachten.

2

dag 2

De eerste etappe houden we het nog relatief kalm over hoofdzakelijk pistes, die basislus is een dertigtal km lang en telt 1000 positieve hoogtemeters. Wie er al een eerste lap op wil geven kan er nog 23 extra kilometer en 800m+ aanbreien en van de eerste singletracks van de week proeven. ‘s Avonds is het tof rondwandelen in Orgosolo om de meer dan 150 muurschilderingen te bekijken die de gevels van het dorp sieren. En met wat geluk verbroeder je met de vriendelijke lokale bevolking en bieden ze je een stukje van hun befaamd/beruchte “cazu marsu” aan, kaas met maden!

3

dag 3

Nu we opgewarmd zijn beginnen we aan het steviger werk: door het hart van de Supramonte, langs de rand en door de enorme gola di Gorropu kloof, langs “nuraghi”, uit de bronstijd 1500 VC daterende torens en vele typische kegelvormige schuilhutten. Je kan een kort h/t zijtrackje nemen naar “Su Sterru” een absoluut indrukwekkend en 250m diepe grotput in het karstplateau. Doe er nog een paar dolmens en kilometerslange singletracks bij en je hebt een absolute dijk van een etappe. De prijs…? Een hike-a-bike klim van een dikke 250 hoogtemeter terug de Gorropu kloof uit!
Wie (niet) wil kan die hike-a-bike vermijden langs een variant, maar dan mis je wel de mooiste singletrack van de dag…
Indien het weer goed is blijven we op het einde van de etappe bbq’en op een prachtige picknickplek in het midden van de bossen, alvorens terug naar Orgosolo te keren. A day to remember! Basislus 47km en 1600m+, extra 13km mogelijk of short/easy versie van 33km en 1100m+

4

dag 4

Vandaag gaat het weer wat rustiger en na drie nachten Orgosolo trekken we naar het oosten voor de eerste etappe in lijn. Veel piste, wat singletrack en naar het einde toe een shortcut mogelijk over asfalt. We overnachten in een afgelegen maar heel mooi hotel hoog in de bergen, ten noorden van het dorpje Urzulei. Prachtige uitzichten! Basistrack 62km en 1900m+, afkortingen mogelijk.

5

dag 5

We vertrekken over… asfalt! Maar dat duurt gelukkig helemaal niet lang en al snel biken we offroad over een golvend plateau, alvorens bijna 1000 hoogtemeter naar beneden te duiken en uit te komen op het paradijselijk strand van cala Sisine. We weten al direct waar we gaan picknicken!
Daarna gaat het omhoog langs de spectaculaire rotskust van de golf van Orosei, tot in het hotel in het levendig dorpje Baunei.
Vandaag doen we 58km en 1200m+

6

dag 6

Zoals gisteren starten we op asfalt eerst plat en dan als opwarmer bergop. Helemaal boven zetten we ons schrap voor een héél pittige semi-enduro afdaling van 800 hoogtemeter de vallei van Gorropu in, daar waar de rivier net uit een indrukwekkende canyon komt met rotswanden van honderden meters hoog. We volgen de kloof nog een heel eind alvorens er weer uit te klimmen en de laatste afdaling van de dag van op de col van 900m aan te pakken. Aankomst en logies aan het strand van het toeristische Cala Gonone. Basisetappe 73km, afkortingen in afstand, moeilijkheidsgraad en hoogtemeters mogelijk.

7

dag 7

We zitten aan het strand dus dat betekent al direct stijgen! Eerst asfalt, dan offroad, dan weer een stukje asfalt en dan… piste en een pittige maar fan-tas-tisch mooie singletrack die kilometers lang de kust volgt alvorens naar beneden te duiken naar het prachtige strand van cala Luna. Daar kan je in een door ons gecharterde boot stappen om je terug naar Cala Gonone te brengen, of je kan er nog 11km (en een pittig stukje hike-a-bike) aanbreien. Basistrack 64km en 1600m+, afkortingen mogelijk.

8-9-10

dag 8 tot en met 10

Indien je maar een week blijft (wat kan, de prijs bedraagt in dat geval 1195,-€) voeren we je terug naar Nuoro. Met de deelnemers van de “XL” versie trekken we nog drie dagen extra de bergen in. We gaan zeker de Tiscali berg verkennen, in de flanken daarvan bevindt zich een enorme grot waarvan het dak ooit ingestort is. Je kan natuurlijk ook een snipperdag nemen om met een RIB de prachtige verborgen strandjes van de kust te gaan verkennen, mogelijkheden genoeg om de volgende drie dagen super knap in te vullen.

11

dag 11


De ochtend van dag 11, woensdag 21 juli sluiten we de reis af en brengen we jullie (naar wens) terug naar Nuoro.