Spanje

XC/All mountain

Wie denkt aan La Rioja denkt aan wijnbodega’s! En dat klopt ook, de Rioja is het meest prestigieuze wijngebied van Spanje. De wijngaarden liggen echter allemaal in een smalle strook in het noorden van de Rioja aan de oevers van de Ebro, vanaf 400m tot ongeveer 600m hoogte. Wat minder bekend zijn de bergen en natuurparken van La Rioja: maar liefst 22 bergtoppen boven de 2.000 meter zijn er te vinden!

Deze sierra’s zijn dooraderd met schitterende canyons, eindeloze bossen waar nog steeds wolven rondzwerven, fossiele sporen van dino’s en hun life size replica’s (!) en pittoreske dorpjes met thermale baden om na een straffe rit je zweet af te spoelen. We verkennen dit alles met onze bikes en maken een grote lus van de wijngaarden tot de hoogste toppen boven 2000 meter en terug. We biken over pistes afgewisseld met knappe singletracks en er zijn varianten mogelijk om de basisroute lichter te maken. Logeren doen we in gezellige hotelletjes en herbergen.

TIP: onze Northern Deserts reis is in september zo gepland dat je die naadloos kan koppelen aan de Biking La Rioja! Met één dag extra verlof (vrijdag voorafgaand) krijg je 3 extra bike dagen in de noordelijke woestijnen én een fijne korting op beide reizen er boven op: in de plaats van 399,00 euro + 985,00 euro voor elke reis apart ronden we dat bij El Camino Loco serieus naar beneden af naar 1.250,00 euro samen voor de twee.

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld).

DATA zondag 2 september tot zondag 9 september 2017
DEELNAME PRIJS 985,00 euro per persoon
INBEGREPEN
Fietstransport h/t vanuit België (indien gewenst)
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel en walkie talkie
Technische bijstand (4×4) en meefietsende begeleider
NIET INBEGREPEN
Transport
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstandsverzekering

 

Additional information

Rioja of combinatie?Biking La Rioja, Northern Deserts + Rioja

1

Zondag

Afspraak in het eerste hotel in Navarrete, plaats en uur van afspraak worden meegedeeld in de vertrekinformatie. Je wordt verwacht voor het avondeten om 21.00u. Bij voldoende interesse kunnen we een kostendelende privé bus van de luchthaven van Santander inleggen, die jullie recht naar het hotel brengt.
2

Maandag

Van maandag tot en met zaterdag biken we vijf etappes in lijn en één lusvormige tocht, helemaal vanuit de vallei van de Ebro naar de Sierra de la Demanda en terug. Dagafstanden schommelen tussen de 33 en de 75 km, bij de meeste etappes zijn er afkortingen op het traject mogelijk. Af te leggen hoogtemeters per dag schommelen dan ook naargelang de gekozen optie tussen 950 en 1800m+ per etappe.

Maandag: Navarrete – Ezcaray: 71.9 km – 930 m+

De etappe slingert zich door de wjngaarden, afwisselend pistes en kleine asfaltbaantjes over heuvels en langs de Ebro. Je passeert een aantal bekende en minder bekende wijn bodega’s. Vlak na het stadje Najera zit er een stuk gemakkelijke singletrack in dat langs mooie rotswanden loopt. Van daar uit gaat het stilletjes omhoog tegen de uitlopers van de Sierra de la Demanda aan. Overal zie je tekens van de Santiago de Compostela route, die soms bijna een “voetgangersautostrade” is…

De laatste 11 km naar Ezcaray toe lopen over een oude, omgebouwde spoorwegbedding tot aan dit gezellige stadje waar we twee nachten blijven. De ruime herberg ligt aan de rand, het is zeker de moeite waard om het verkeersvrije centrum (300m wandelen) te bezoeken: toffe pleintjes, terrasjes…

3

Dinsdag

Ezcaray lus: 33.3 km – 1310 m+

De rit van de eerste dag tussen de wijngaarden was een “noodzakelijk kwaad” voor bezoekers aan de Rioja, nu gaan we laten zien wat de Rioja écht te bieden heeft aan mountainbikers. Vandaag gaat het steil omhoog tot bovenop een bergtop van 1820m, waarvan je een fantastisch uitzicht hebt, zowel over de wijnstreek als de bergen die ons morgen te wachten staan.
Afdaling volledig over alpenweiden en singletrack terug naar Ezcaray, genieten!

4

Woensdag

Ezcaray – Viniegra de Abajo: 57.5 km – 1770m+

Vandaag trekken we helemaal tot boven in de sierra de la Demanda. Al snel zijn we Ezcaray uit en offroad en dat zal zo blijven tot op 5 km van het volgende hotel. Het begin is een doorlopende klim, 18 km lang en met 1100 hoogtemeter, van 800 naar 1900m. Je blijft dan 24 km lang golvend boven de 1900m hoogte, met een korte piek boven de 2000m. Dan gaat het 1000 hoogtemeters naar beneden via een snelle afdaling tot aan de rand van een stuwmeer. Dan nog 5 km vals plat naar beneden over asfalt tot aan het hotel. Alles is perfect fietsbaar, mooie pistes. De heel sportievelingen kunnen onderweg nog een splitsing op het traject naar beneden nemen tot aan de rand van een mooi bergmeertje en terug.

5

Donderdag

Viniegra – Laguna de Cameros: 64.4 km – 1760m+

Super etappe vol afwisseling. De “gewone” track neemt je in stijgende lijn mee over drie prachtige cols, elk met zijn eigen singletracks en de ene al wat meer rijtechnisch moeilijker dan de andere. Je kan de singletracks echter ook allemaal shunten over asfalt. Na de derde singletrack afdaling komt alles weer samen en gaat het verder over een mengeling van singletrack, stukjes asfalt en pistes tot over de laatste col en het hotel in Laguna de Cameros. Als we ergens een glimp van een wolf kunnen opvangen is het op deze etappe, maar de kans is klein omdat het heel schuwe dieren zijn.

6

Vrijdag

Laguna – Arnedillo: 55.4 km – 1180m+

Vanuit Laguna gaat het al snel offroad over een goeie piste omhoog en verder over een steile brandgang tot boven op een bergkam. Wondermooie afdaling over alpenweiden. Dan een stukje asfalt tot aan de voet van de volgende offroad klim, langs half verlaten dorpjes en sporen van dinosaurussen op rotsplaten. Tijdens de afdaling die erop volgt is er keuze: over een goede, rustige piste of over een lange, technische singletrack met een spectaculaire finale. De laatste kms komt alles weer samen en is het rustig binnenrijden tot in Arnedillo, waar het zalig “soaken” is in de warmwaterbronnen vlakbij het hotel.

7

Zaterdag

Arnedillo – Navarrete: 74.9 km – 1480m+

Weer een knaller van een etappe! In het begin passeer je vlak langs de piste heel duidelijke sporen van dino’s op een grote rotsplaat. Je kan de sporen niet missen want er staan levensechte en dus metershoge en makettes van die beesten pal naast de piste, heel speciaal!
Dan gaat het golvend en soms steil omhoog over een bergkam die vol staat met enorme windturbines. De afdaling die erop volgt is om vingers en duimen af te likken. Beneden in de vallei passeer je net lang genoeg over asfalt om tot in een dorpje (met bar!) te geraken, van waar het weer offroad gaat. Een lange, niet-steile klim volgt en daarop wéér een spectaculaire afdaling met onderaan een dorpje met wéér een bar… hoe mooi kan biken toch zijn. De rest van de etappe gaat langs een kilometerslange singletrack langs een irrigatiekanaal terug naar de zone van de boom- en wijngaarden en Navarrete.
‘s Avonds breien we een passend einde aan deze reis op het terras van een tapabar in het oude stadsgedeelte.

8

Zondag

Zondag: op zondagmorgen nemen we afscheid na het ontbijt.