Spanje

All mountain

De Coast to Coast… 1150 km, op 15 etappes dwars door de Pyreneeën… het nec plus ultra voor de getrainde mountainbiker, zowel op fysiek, rijtechnisch als op mentaal vlak.

El Camino Loco = de Pyreneeën CTC, sinds onze allereerste editie midden jaren ’90 (toen nog zonder vering en met cantilevertjes…) is er veel veranderd. Gaandeweg hebben we onze CTC vernieuwd, bijgeschaafd en door de jaren heen nog langer, nog hoger, nog technischer gemaakt. Ons uniek traject laat het drukke en rijtechnisch gezien wat saaie hooggebergte letterlijk rechts liggen en loopt door de afgelegen sierra’s van de Pyreneeën. Daar was in de voorbije eeuwen immers meer bewoning en we maken nu als bikers dankbaar gebruik van de oude verbindingspaadjes tussen de nu meestal verlaten bergdorpjes en ruïnes. Spectaculair, afwisselend en met als hoogste punt een bergtop van 2400m.

Vanuit die sierra’s zou ook het zonde zijn om de Bardenas Reales (letterlijk en figuurlijk) links te laten liggen. De Bardenas is de meest noordelijke woestijn van Europa en ligt net onder de Pyreneeën. Het unieke terrein maakt dat gebied tot een absolute “must” voor iedereen die in noord Spanje gaat biken.
De groene bergen en trails van Navarra en Baskenland zorgen daarna voor de gepaste afsluiter richting Atlantische oceaan.
Je logeert in een mengeling van hotels, hostals en blokhutten – soms luxueus, soms eenvoudig – maar steeds in een bed, nooit kamperen. Dagafstanden schommelen tussen de 48 en de 95 km.

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld).

DATA 15 september 2023 tot 1 oktober 2023
DEELNAME PRIJS 2.120 euro per persoon
INBEGREPEN
Fietstransport h/t vanuit België (indien gewenst)
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Technische bijstand (4×4) en meefietsende begeleider
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, digitale overzichtskaarten met hoogteprofiel
NIET INBEGREPEN
Vluchten h/t
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstands- en annulatie verzekering

 

1

dag 1

Afspraak op de luchthaven van Girona/Spanje. We raden aan hier met het vliegtuig naar toe te reizen. Zie ook rubriek Transport. Vluchten kunnen online geboekt worden op bv. www.ryanair.com vanuit Charleroi en Eindhoven.
Transfer naar het eerste hotel aan de kust.
2

dag 2

Etappe 1: 85 km – 1801 m+
Van San Feliu de Guixols naar het klooster van Santuari de la Mare. De eerste kms in sneltreinvaart over een oud spoorwegtracé, rond Girona en dan steil omhoog bijna 1000 meter klimmen de bergen in. Het eerste stukje stappen en bike dragen inbegrepen, soms héél steil ! Overnachting in een omgebouwd klooster boven op de berg met prachtige uitzichten.
3

dag 3

Etappe 2: 49 km – 1228 m+
Santuari de la Mare – Sant Quirze de Besora. Door een wirwar van kleine beboste valleien naar het westen. Veel singletrack en een mooie “mentale” test, hier komen de eerste lange stukken technisch rijden en/of stappen.
4

dag 4

Etappe 3: 66 km – 2278 m+
Sant Quirze de Besora – Sant Julia de Freixens. In het begin door gelijkaardige valleien en dan over de eerste “echte” berg met een steile en lange klim van 1000 hoogtemeter. Lange afdaling volgt natuurlijk (“zwarte” en rode variant)!
5

dag 5

Etappe 4: 47 km – 1839 m+
Sant Julia de Freixen – Gosol: door schiterrende bergvalleien op en neer. Verlaten dorpen, ermitages en soms heel ruw terrein. De kortste maar zeker niet de lichtste etappe!
6

dag 6

Etappe 5: 69 km – 1793 m+
Gosol – Coll de Nargo: twee “cols” over, na de eerste al direct een super DH singlettrack (variant over piste), de tweede eerst offroad en dan een stukje asfalt tot voorbij een skidomein. Dan verder offroad omhoog tot helemaal naar de top van de Pedro de Quatro Battles. Dit hoogste punt van de CTC (2400 m) wordt beloond met een afdaling van maar liefst 35 km lang !
7

dag 7

Etappe 6: 65 km* – 2226 m+
Coll de Nargo – Tremp. Heel mooie etappe, in het begin ruw en steil. Daarna schitterende laatste klim en daaropvolgend zéér lange afdaling, optioneel over singletrack. De laatste rustige kilometers over golvende pistes langs een stuwmeer tot in Tremp.
8

dag 8

Etappe 7: 74 km* – 2095 m+
Tremp – Puente de Montañana. Straffe etappe met een kilometerslange singletrack uitgehouwen in de rotsen in een kloof boven een stuwmaar. Niet voor mensen met acute hoogtevrees, er wordt een alternatieve route aangeboden !
9

dag 9

Etappe 8: 86 km – 2436 m+
P. D. Montañana – Aldea de Puy de Cinca: bergpassen, rivierbeddingen, ongelooflijke vergezichten… ’t zit er allemaal in, logies aan de rand van een stuwmeer. Shortcut mogelijk.
10

dag 10

Etappe 9: 76 km – 2372 m+
Liguerre – Nocito: deze dag begint ietwat speciaal, de oversteek van het meer met een zodiac! In echte raid-stijl worden jullie overgezet en begint de tocht dwars door het natuurpark van de sierra de Guara. Indrukwekkende vergezichten, verlaten pueblo’s…
11

dag 11

Etappe 10: 78 km – 1992 m+
Nocito – Riglos: veel singletrack, nog meer singletrack, middeleeuwse kastelen, gieren op de rotswanden met het hooggebergte rechts en de Ebrovlakte en steppegebieden links. Tegen valavond een prachtige singletrack tussen de Mallos de Riglos door!
12

dag 12

Etappe 11: 101 km – 1872 m+
Riglos – Sadaba: eerst afwisselend asfalt en pistes, dan een serie mooie singletracks tot aan een natuurlijk zwembad in een canyon. De assistentie 4×4 staat er gereed met je zwempak! Biken onder de windmolens en een super singletrack als afsluiter alvorens uit te bollen naar de prachtige hospederia in Sadaba.
13

dag 13

Etappe 12: 115 km – 1669 m+
Sadaba – Larraga. Dwars door de Bardenas Reales, de meest noordelijke woestijn van Europa en een ongelooflijk knap speelterrein met de bike. Daarna snelle pistes, cross country en tegen het einde nog kilometers singletracks!
14

dag 14

Etappe 13: 74 km – 1889 m+
Larraga – Venta de Urbasa: eerst de steppes uit, dan een prachtige singletrack die uitkomt aan een bron waar wijn (!) uitkomt op de Compostela route. Je kan voor het thuisfront naar de webcam zwaaien terwijl je je drinkbus daar vult. Daarna gaat het steil langs een canyon omhoog tot boven op het schilderachtig mooie bergplateau van de sierra de Urbasa.
15

dag 15

Etappe 14: 56 km – 1433 m+
Urbasa – Segura. Korte maar schitterende etappe over twee bergruggen. De eerste beklimming met relatief veel stappen maar ‘t is daar ongelooflijk mooi en speciaal (over een romeinse heirbaan én door een grot) ! Lange singletrack afdaling als kers op de taart.
16

dag 16

Etappe 15: 78 km – 1637 m+
Segura – Orio. Afwisselend asfalt en veel singletrack door de heel speciale bergen van Baskenland – steil, vochtig en groen… en 900 m meer bergaf dan bergop !
Aankomst aan de prachtige kuststrook van Zarautz en Orio, een hotspot voor wavesurfers.
Goed hotel en fiesta !!!
17

dag 17

Zondag: na het ontbijt organiseren we een transfer naar de luchthavens van Bilbao en Santander.