Griekenland

All mountain

Een fantastische trail trip doorheen het “andere” Griekenland, dat van de eindeloze wouden, beren, wolven, kloosters als arendsnesten en als afsluiter een grootse berg vol met mythen en legenden, hoog boven de rest van de wereld.

We starten in het nationaal park van de Pindos, woeste bergen met een ongelooflijke fauna en flora en super trails tussen de oude bergdorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Op de maiden trip in 2017 hebben deelnemers al bikend twee keer een beer gezien! Wolven lieten zich daarentegen niet zien. In 2018 wel…? En opgelet voor de vele schildpadden! Je kan tijdens deze vier dagen in de Pindos ook ervoor kiezen om gedurende een dag de Vikos kloof te gaan hiken, helaas niet fietsbaar maar absoluut de moeite om gedaan te hebben.

Na de Smolikas berg overgestoken te hebben (meer dan 1000 hoogtemeter singletrack naar beneden!!) verkassen we naar de Meteora voor twee dagen singletracks tussen de kloosters op hun rotstorens – indrukwekkend, je komt ogen te kort.

En als klap op de vuurpijl steken we het massief van de Olympus over. Er zijn twee varianten mogelijk, ééntje voor de die-hards over heel straffe singletracks, de andere wat rustiger met meer pistes. Beide opties eindigen samen helemaal beneden op het strand van de Egeïsche zee – van een finale in schoonheid gesproken!

We spreken af op zaterdag in Thessaloniki (vlucht met low-cost airline vanuit Charleroi). Transfer met minibusjes naar de start van de eerste trails in de Pindos. Wij vervoeren de bikes vanuit België dus je kan licht reizen. Rijtechnisch pittige trails (vaak wel alternatieven beschikbaar).

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld). Het etappeschema zoals in de planning kan altijd licht aangepast worden.

DATA zaterdag 22 juni tot zondag 30 juni 2019
DEELNAME PRIJS 975,00 euro per persoon
INBEGREPEN
Transfers van en naar de luchthaven van Thessaloniki
Fietstransport h/t vanuit België
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Technische bijstand (4×4 en meefietsende begeleider)
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel en walkie talkie
NIET INBEGREPEN
Vluchten h/t
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstandsverzekering

 

1

dag 1

De reisdata zijn gebaseerd op vluchten van Ryanair vanuit Charleroi naar Thessaloniki. Het staat je natuurlijk vrij om eerder af te reizen of langer te blijven. Afspraak dus op zaterdag in de luchthaven. Dan gaat het met minibusjes naar het bergdorpje Elati waar we drie nachten in een heel tof en gezellig hotel verblijven. De bikes vervoeren we met de assistentie 4×4 vanuit België in een gesloten aanhangwagen met de ferry vanuit Ancona en staan daar op jou te wachten.

2

dag 2

Honderd meter van het hotel duiken we al direct de eerste singletrack van de week in. En daar blijft het niet bij, de lusvormige rit is één aaneenschakeling van trails langs de oude voetwegen tussen de dorpjes, over fantastische boogbrugjes beneden in de canyons. Basistrail 49km en 980 positieve hoogtemeter, er zijn afkortingen en/of verlengingen mogelijk

3

dag 3

Waar we de dag voordien bijna volledig in de wouden en kloven van de Pindos zaten kiezen we nu voor wat meer open terrein met vergezichten en langere klimmen. Je kan deze dag ook kiezen om de Vikos kloof te hiken, één van de diepste canyons ter wereld. Deze trail is helaas niet te biken (we hebben het geprobeerd…) maar is absoluut de moeite om te doen. De bike trail is 50km en 1450m+

4

dag 4

Na de twee vorige dagen in lusvorm gereden te hebben biken we deze dag 58km en 1250m+ in lijn dwars door de wouden van de Pindos. Je zal hier zeker berensporen zien en wie weet… Overnachting in een gezellige herberg op een open plek midden in de bossen.

5

dag 5

Korte transfer en beklimming van de Smolikas, de tweede hoogste berg van heel Griekenland. We gaan niet tot op de top maar steken de col over aan het Drakolimni, het “drakenmeer” op 2150m hoogte. Daarop volgt een fantastische singletrack afdaling van meer dan 1000 hoogtemeter, za-lig! We biken wat lager een tweede col over om aan een toffe herberg deze super dag te eindigen. 67km en bijna 2000m+, afkortingen mogelijk.

6

dag 6

Transfer naar de Meteora. Op deze rotspieken bouwden monniken vroeger als arendsnesten hun kloosters om aan vervolgingen te ontkomen. We biken een dag lang tussen deze rotstorens en komen ogen te kort. Er staan twee beklimmingen en twee afdalingen op het programma, beide in lusvorm dus je kan combineren als je wil. Korte maar héél pittige basisetappe van 28km en 1000m+, waaraan je nog een extra 15km en 320m+ kan aanplakken als je wil.

7

dag 7

We blijven aan de Meteora en biken deze dag over de minder bekende trails van de regio: heel mooie en slingerende singletracks, ver van alle andere toeristen. Overnachting in hetzelfde hotel.

8

dag 8

Transfer naar de voet van het Olympus massief en start van de beklimming. Je kan kiezen: ofwel over een piste, ofwel een stuk hike-a-bike omhoog en dan een opeenvolging van singletracks in het hooggebergte. Ongeveer halverwege komt alles samen, de rest is een mengeling van pistes en singletrack. Naar het einde toe binnenbollen tot op het strand over asfalt. Nog geen 1000m+ op 59km maar niet voor watjes! Overnachting in een goed hotel aan de kust.

9

dag 9

Transfer terug naar de luchthaven van Thessaloniki en afscheid na deze fantastische bike ervaring.