Spanje

Gravel

Ultiem gravel avontuur door het hart van Spanje!

De Spaanse ridder “El Cid Campeador”, vrij vertaald “de heer van het slagveld”, vocht zich een kleine 1000 jaar geleden een weg vanuit Burgos naar Valencia om dat op de Moren te veroveren en daar zijn eigen koninkrijk te stichten. HIj maakte zo geschiedenis als archetype van de onversaagde ridder.

Het spoor van El Cid is een fantastische manier om het ongekende, diepe Spanje te leren kennen. We stippelden deze tocht meer dan 20 jaar geleden al uit, lang voor de officiële Camino del Cid werd uitgepijld. We hebben onze eigen versie gedurende al die jaren verbeterd en bijgeschaafd, zowel voor mountainbike en nu dus ook als een unieke gravel route.
640km in zes fantastische, afwisselende etappes dwars door en over de hoogvlaktes en lage bergruggen van het Sistema Iberico, het centraal massief van Spanje. Om tegen het einde, na het hoogste punt boven in de sierra de Javalambre door de appelsienplantages uit te bollen richting Middellandse Zee.
We nemen je mee op een tocht door schitterende natuur, langs enorme verlaten burchten en diepe kloven vol met cirkelende gieren en met overnachtingen in prachtige, afgelegen dorpen en stadjes waar familiale hotelletjes ons gastvrij ontvangen.

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld).

DATA 13 mei tot 21 mei 2023
DEELNAME PRIJS 1.320 euro per persoon
INBEGREPEN
Fietstransport h/t vanuit België
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Technische bijstand (4×4) en meefietsende begeleider
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel
NIET INBEGREPEN
Vluchten h/t
Eigen bike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstands- en annulatieverzekering

 

Opgelet, onderstaand etappeschema blijft in grote lijnen gelijk, maar het wordt herleid naar 6 etappes tussen de 80 en de 125km afstand. Aangepast etappeschema volgt in de lente.

1

dag 1

Zaterdag, Afspraak in het hotel in Burgos vlakbij het standbeeld van El Cid. Het hotel is op wandelafstand van het station (rechtstreekse treinverbinding met Madrid). Je kan op de kamers vanaf 14 u, diner voorzien om 21.00u. Burgos heeft een heel mooi verkeersvrij oud centrum met een bruisend nachtleven rond de kathedraal!
2

dag 2

Etappe 1: Burgos – Santo Domingo de Silos: 84 km, 1204m+. We biken langs een “avenida” over een fietspad de stad uit en al vlug komen we op de eerste offroad pistes tegen. We biken over weidse vlakten en een opeenvolging van lage bergruggen met ongelooflijke uitzichten. Naar het einde van de etappe toe passeren we verschillende locaties waar de beste western ooit is opgenomen, The good, the Bad and the Ugly. Waaronder zelfs “Sad Hill”, het (nep)kerkhof van de finale shootout. Lokale aficionados onderhouden dat, we proberen een drietal paintball guns en de muziek van Morricone te voorzien ;-)!
3

dag 3

Etappe 2: Santo Domingo de Silos – El Burgo de Osma: 89,2 km, 780m+. Afwisselende tocht door dennenwouden, enorme canyons en weidse uitzichten over de hoogvlakten. We biken o.a. door de canyon van de Rio Lobos, een super flowy singletrack van bijna 20km! Ook het oude centrum van El Burgo de Osma is ’s avonds een bezoekje waard.
4

dag 4

Etappe 3: El Burgo de Osma – Siguënza: 96,3 km, 1480 m+. Na een paar tiental km verlaten pistes door naaldwouden biken we langs de burcht van Gormaz, de grootste middeleeuwse burcht van Europa (!) met meer dan 1 km omwalling en 28 torens. Die werd door El Cid definitief op de Moren veroverd. Nu ligt die er verlaten bij, hoog boven een bocht van de Duero en we kunnen er rustig in rondbiken! We passeren ook het spectaculaire in Atiënza, een historisch pareltje, gedomineerd door een adelaarsnest met een driedubbele omwalling.
We overnachten in Siguenza, wéér in de schaduw van een enorme burcht (ook al door El Cid op de Moren veroverd) en een al even imposante kathedraal.
5

dag 5

Etappe 4: Siguenza – Molina de Aragon: 94,1 km, 1320m+. Etappe door de sierra’s aan de bovenloop van de Taag, na de Ebro de langste rivier van het Iberisch schiereiland die helemaal naar Lissabon gaat. We arriveren in Molina de Aragon, de enorme burcht die het stadje domineert is één van de grootste van heel Spanje. Stille getuige van de vele grensoorlogen tijdens de Reconquista van Spanje op de Moren.
6

dag 6

Etappe 5: Molina de Aragon – Albarracin : 98,6 km, 1780m+. Wijdse hoogvlakten, donkere dennenbossen, het begin van de canyon van de Taag: het zit allemaal in deze etappe met redelijk wat hoogtemeters. Spectaculaire doortocht door de enorme vestingsmuren van Albarracin, algemeen erkend als het mooiste dorp van Spanje. Na de burcht en de smalle steegjes van Albarracin biken we nog wat verder tot in Bezas, waar we in een gezellig familiehotelletje nakaarten over deze schitterende etappe.
7

dag 7

Etappe 6: Bezas – Abajuela: 81,7 km, 1534m+. Deze etappe is het letterlijke hoogtepunt van onze tocht, we kruisen namelijk de sierra de Javalambre en gaan over de 1700m hoogte. Geen paniek, ons vertrekpunt in Bezas ligt al op 1200m! De beloning volgt, een snelle afdaling van bijna 1000 hoogtemeters en aansluitend een prachtig stuk door dennenbossen voeren ons naar het slaperige Abajuela.
8

dag 8

Etappe 7: Abajuela – Valencia: 86,3 km, 950m+. Eetst nog golvend en dan rustig uitbollend door de wijngaarden en langs de rivier Turia naar beneden richting Valencia en de Middellandse Zee. We rijden de stad verkeersluw en verkeersvrij binnen langs een oude, drooggelegde rivierbedding van de Turia die getransformeerd is tot langgerekt stadspark. Overnachting in een goed hotel en ’s avonds FIESTA !!!
9

dag 9

Zondag: afscheid na het ontbijt.

Nvdr: bovenstaand etappeschema kan steeds naargelang beschikbaarheid van logies en extreme weersomstandigheden aangepast worden.