Kreta

Enduro

We spreken af in Chania en zoeken daarna de bergen van Lefka Ori op, het meest westelijke grote massief van Kreta. Na wat opwarming om te wennen aan het ruwe terrein duiken we met onze bikes een paar enorme canyons in, die allemaal uitkomen aan de zuidkust. De voetpaden in die kloven zijn heel ruw maar met een goede enduro fully of een fatbike  met dikke, weinig opgepompte banden en de nodige rij-ervaring prima te doen. Af en toe een stukje hike-a-bike is er sowieso bij.

Op die zuidkust volgen we ook een stuk van het kustpad, dat de contouren van deze rotskust volgt: de ruwe en duizend meter hoge bergen links, de azuurblauwe zee rechts. Ferries en gecharterde bootjes brengen ons rond de stukken die te ruw om biken zijn.
We bezoeken ook Gavdos, de zo goed als onbekende parel van Kreta. Het gezegde gaat dat wie ooit op Gavdos geweest is, er vroeg of laat terugkomt. Het is zalig om de paadjes en de stranden van dit bijna onbewoonde eiland te verkennen.
Logies in hotels, kleine pensionnetjes en mogelijk een bivak op ‘t strand. Ruwe bergen, enorme kloven, cirkelende gieren, olijven, druiven, raki, de gastvrije Kretenzers… een prachtige raid waar we overdag in de bergen biken en ’s avonds “chillen” aan de kust.

Door het extreem ruwe, rotsachtige terrein en de gravel op de canyonbodems en op de stranden is deze reis het best geschikt om met een enduro of hardtail met goed brede banden (2.8″ of meer) en voldoende veerweg te doen. Met bredere banden en lage bandendruk kan je op dit soort terrein met meer controle en langer biken dan met een bike met smallere banden. Fatbikes met voorvering kunnen indien gewenst (vanuit België) ter beschikking gesteld worden.

Wegens het avontuurlijke en soms extreme karakter van de paadjes zijn de dagafstanden en positieve hoogteverschillen niet zo groot, maar de deelnemers moeten buiten een redelijk goede fietsconditie wel een stevige dosis rijtechniek in huis hebben.
Je kan (moet) altijd op eigen tempo rijden, met behulp van de ter beschikking gestelde GPS toestellen is dat geen enkel probleem. We raden wel aan om in de canyons in kleine groepjes samen te blijven, het is ook gewoon meer fun zo. Er rijdt iemand van de organisatie steeds als laatste mee en de bagage wordt vervoerd tussen de logies.

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld).

Als speciale 2023 promo om deze fantastisch knappe reis extra in de verf te zetten stellen we (indien gewenst) gratis een fat hardtail ter beschikking op first come, first served basis (zelf mee H & T te nemen vanuit België).

DATA 22 oktober 2023 tot 29 oktober 2023
DEELNAME PRIJS 1145,00 euro per persoon
INBEGREPEN
Gebruik fietstransport doos vanuit België (indien gewenst)
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers, ferries en bagagetransport ter plaatse
Bagagetransport en technische bijstand
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, digitale overzichtskaartjes met hoogteprofiel
NIET INBEGREPEN
Vluchten h/t & fietstransport
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstands- en annulatie verzekering
1

dag 1

Afspraak in Chania in een hotel in het oude stadsgedeelte en avondeten in een gezellig restaurantje aan de haven. We starten met biken na de tranfer de volgende dag op zondagmorgen.
2-7

dag 2 tem 7

Etappes door, rond en langs het Lefka Ori gebergte, we biken door verschillende van de enorme canyons aan de zuidkant en overnachten steeds aan de kust, wat een goed idee is want op dit moment van het jaar is het zeewater op zijn warmst! We blijven één of twee nachten op Gavdos eiland (afhankelijk van de ferry uurregelingen). De etappes variëren van 25 tot 55 km, afhankelijk van de technische moeilijkheidsgraad.
8

dag 8

Transfer terug naar de luchthaven van Chania (of Chania stad) en afscheid.

Wil je inschrijven, heb je interesse en veel zin om mee te gaan maar heb je nog wat vraagjes?

Bij zowel Koen als Anne kan u terecht voor meer informatie ivm de reis, reservaties en praktische regelingen.

Aarzel niet om ons te contacteren.