Italië

XC/All mountain

Italië Coast to Coast, Tirreno – Adriatico, Trans Toscane… What’s in a name! We hebben een unieke en héél toffe tocht uitgewerkt van de Tyrreense Zee ter hoogte van Pisa tot aan San Marino met de Adriatische kust aan je voeten. Het is een reis met twee gezichten: gedurende de eerste 4 etappes biken we door Toscane over overwegend gravel paden met hier en daar een toffe singletrack. Buiten het mooie landschap zit de aantrekkingskracht vooral in de toeristische highlights die je al bikend naast je wielen ziet voorbijkomen: de toren van Pisa, het mooie Lucca, Vinci, Firenze met zijn indrukwekkend oud centrum en de Ponte Vecchio. Na het doorkruisen van de Chianti streek rond Gaiole volgen we vanzelfsprekend de laatste kilometers van dé Strade Bianche en verkennen we het prachtige Siena. Daarna gaat het richting bergen en volgen er twee straffe bike etappes dwars door de Appenijnen, om in schoonheid boven in het stadsstaatje van San Marino te eindigen.

Ryanair heeft rechtstreekse vluchten tot in Pisa, na afloop kan je terug vanuit Bologna met Brussels Airlines of Ryanair. Alle airport transfers van Pisa en naar Bologna en de transfer tussen Siena en de Appenijnen zijn inbegrepen. Neem contact op indien je met eigen vervoer zou willen komen.

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld).

DATA 30 september 2023 tot 7 oktober 2023
DEELNAME PRIJS 1.365 euro per persoon
INBEGREPEN
Fietstransport h/t vanuit België (indien gewenst)
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Technische bijstand (4×4) en meefietsende begeleider
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel
NIET INBEGREPEN
Vluchten h/t
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstands- en annulatieverzekering

 

1

dag 1

We spreken af op de luchthaven van Pisa (lowcost flights met oa Ryanair vanuit Charleroi) en voorzien de transfer naar het eerste hotel in Marina di Pisa.

2

dag 2

Etappe 1 Marina di Pisa – Orentano: we vertrekken aan de Tyrreense Zee en duiken al direct een natuurparkje in. Slingerende paadjes door een mooi dennenbos, rond een militair domein naar de pistes van de open vlakte en het kanaal van Navicelli dat ons richting Pisa voert. Tegen het einde passeer je indrukwekkende werven van luxe motorjachten. Eens in Pisa gaat het gedeeltelijk door autovrije straten. Rij er rustig, dat geldt trouwens overal in de autovrije oude stadskernen!! Er zijn veel wandelaars en er is veel te zien dus rij ook aan hun tempo, geef ruimte en gedraag je hoffelijk.
Bij het uitrijden van de autovrije zone kom je aan de afslag om naar dé toren, de kathedraal en (verscholen achter de dom) de doopkapel te gaan. Na het bewonderen van alles en de obligate gaat het even over asfalt richting Lucca..
Na een handvol kilometer kom je aan het jaagpad dat langs de Serchio, een gekanaliseerde rivier tot vlakbij Lucca loopt. Je biket Lucca binnen langs de porta San Donato en het gaat in het zo goed als autovrije centrum langs alle highlights van dit prachtige stadje. Bij het buitenrijden heb je nog een mooi zicht op de enorme stadswallen (je kan er een stukje bovenop rijden!) en dan gaat het al snel langs de indrukwekkende Nottolini aquaduct weg van de stad. Je biket langs de “trechter” van de aquaduct tegen de heuvels omhoog tot waar je even van je bike moet over een steil pad omhoog. De beloning volgt al snel, met een toffe singletrack die eerst de flank volgt en dan naar beneden duikt terug de vallei in. Desgewenst kan dit stuk vanaf het einde van de aquaduct geshunt worden over asfalt.
Vanaf nu gaat het golvend en afwisselend over stukjes asfalt en pistes richting de mooie agriturismo Corte Tommasi waar we overnachten, bij het dorpje Orentano. 75km en 565 positieve hoogtemeter.

3

dag 3

Etappe 2 Orentano – Firenze: als je het hoogteprofiel van deze etappe bekijkt denk je direct “piece of cake”… Niets is minder waar, er zitten in deze 81km redelijk vlakke rit namelijk toch 1080 hoogtemeters verborgen! Er zit op het eerste gezicht maar één klimmetje in naar 422m, vlak voorbij het dorpje Vinci (geboorteplaats van…) maar van in het begin tot aan het jaagpad langs de Arno dat ons Firenze centrum in leidt is het één lange opeenvolging van vaak supersteile kleine klimmetjes. Het gaat afwisselend over korte stukjes asfalt, pistes en met hier en daar een pittige singletrack ertussen. Je komt op gezette tijden dorpjes tegen met cafeetjes. Vinci zelf is heel toeristisch (kijk bij het waypoint zeker links omhoog naar het 3D beeld van Leonardo’s Vitruvius man) en even later passeer je tijdens de klim ook zijn geboortehuis.
We naderen Firenze langs het jaagpad van de Arno rivier en doen dan de toer van de voornaamste bezienswaardigheden. Je zal na Pisa, Lucca (en nog later Siena) wel merken dat ze het in Firenze groots en groter aangepakt hebben: de (autovrije) straten zijn breder, de huizen hoger, de kathedralen nog groter… De Ponte Vecchio biken we vanzelfsprekend ook over en van daar gaat het nog een handvol kilometer verder over hoofdzakelijk een grind/asfalt/singletrack jaagpad tot het rustig gelegen hotel Together Inn in de buitenwijken van de stad.

4

dag 4

Etappe 3 Firenze – Certosa di Pontagnana: de etappe van vandaag begint rustig over asfalt, stilte voor de storm… er zijn hier en daar al stukjes piste maar het echte werk begint op kilometer 24 en gaat het over een steile “strada bianca” omhoog. Die wordt altijd kleiner (en bij zijn momenten steiler, hier en daar zal het een stukje afstappen worden) tot boven op de kam. Eens op de kam is het een opeenvolging van toffe singletracks en stukjes piste en gaat het constant op & neer tot km50, een asfaltbaan boven Gaiole. Je verlaat echter al vlug het asfalt om mooie strada bianca op te draaien die even verder héél steil naar beneden duikt richting Gaiole. Je komt ook de eerste wegwijzers van L’Eroïca tegen, de “heroïsche” gran fondo die door heel de streek slingert. In Gaiole zelf is het goed vertoeven op één van de terrasjes, maar niet te lang wat het laatste stuk van 20km en 300m+ (allemaal asfalt) wachten nog tot aan de schitterende logies van Certosa di Pontagnana, een enorm tot hotel/seminariecentrum omgebouwd Karthuiserklooster, hoog in de heuvels van Toscane met zicht op de torens van Siena. De totale etappe bedraagt 75km en 1850m+ maar vanwege redelijk wat asfalt in het begin en het einde voor iedereen doenbaar.

5

dag 5

Etappe 4 Strade Bianche en bezoek aan Siena: deze dag is “rustig”, ttz de afstanden en hoogtemeters zijn beperkt maar het is Toscane. Dit land heeft wel een millenia oude geschiedenis, maar ergens zijn ze haarspeldbochten vergeten… Dat kennen ze hier amper: zo goed als alles gaat hier kaarsrecht tegen de heuvels omhoog ;-)!
We biken over asfalt, paadjes en “witte straten” richting de laatste 20 kilometer van de befaamde Strade Bianche wedstrijd, inclusief het stuk waar Wout dit jaar zijn beslissende demarrage geplaatst heeft en natuurlijk de volledige befaamde slotklim naar het schelpvormige piazza del Campo in Siena. Twee dingen: die laatste klim wordt pas echt mooi nadat je de poort van Fontebranda bent doorgereden. Vergeet niet om aan de voet van de klim de prachtig mooie en indrukwekkend grote en overkapte bron van Fontebranda te bewonderen. In het oude centrum van Siena is in principe niet toegestaan te fietsen, maar als je je discreet gedraagt wordt het gedoogd.
De piazza del Campo waar de Palio ruiters en James Bond met elkaar in de achtervolging gaan is nog niet helemaal “boven”. De grote kathedraal van Siena staat immers nog een stukje hoger en is ook het bezoeken waard (extra lus op de track).
Neem je tijd om Siena te bezoeken, de piazza is één van de mooiste ter wereld en de terugweg is wel heuvelend maar volledig asfalt en maar 9km terug naar onze logies van Certosa di Pontagnana. In totaal bedraagt de lus vandaag 43km en ongeveer 950m+

6

dag 6

Etappe 5 La Verna – Sant Agata Feltria. We maken een transfer van ongeveer 2u30 richting bergen naar het Franciskaner klooster en bedevaartsoord van La Verna. Gesticht door Franciscus van Assisi en waar hij volgens de overlevering zijn stigmata gekregen heeft. Het ligt aan de rand van het Nationaal park Foreste Casentinesi, Monte Falterona en Campigna, op de grens van de Italiaanse regio’s Emilia-Romagna en Toscane. De bossen van het park behoren tot de meest uitgestrekte van Italië en wolven zijn er nooit weg geweest. We beginnen over pistes te klimmen door de monumentale beukenbossen.
De eerste 15 km gaan relatief vlot, maar dan bereiken we via een kort stukje hike a bike een spectaculaire singletrack bovenop een beboste bergkam: bergop hier en daar te voet, bergaf geconcentreerd bikend tot het pad definitief en kilometerslangs steil bergafwaarts gaat: hier doen we het voor!! We gaan beneden in de vallei de autostrade onderdoor en beginnen aan de tweede en grootste klim van de dag. Eerst op en neer over een prachtige piste een verlaten vallei omhoog, we kruisen daarbij meerdere keren een riviertje.
Volgt een prachtige singletrack naar beneden, die zich langs, door en over een aantal zijriviertjes omhoog slingert. Na een laatste kort stukje steile en ruwe piste te voet omhoog komen we op een (bijna even steile…) asfalt voor de rest van de klim. Bij een grote windmolen boven op een open col is het ergste geleden. Vanaf dan gaat het over asfalt minder steil tot in het dorpje Balze, waar je een variant kan kiezen: ofwel de track verder omhoog volgen (asfalt tot boven) en dan over een serie van singletracks en pistes naar beneden, ofwel rond de berg om daar terug op de originele track aan te sluiten. Je snijdt zo 5km en 350 hoogtemeter af.
Dan gaat verder, zo goed als allemaal bergaf over een mengeling van stukjes asfalt en pistes naar een laatste korte klim, waar boven een hele toffe singletrack begint (over lage afsluiting) die eindigt in Sant Agata Feltria. Heel pittige en “echte” mountainbike etappe van 55km en 1950m+. Door de shortcut te nemen worden er dat 50km en 1600m+.
Wandel zeker eens rond in Sant’Agata Feltria: een heel mooi dorpje met een enorm fort, één van de oudste theaters van Italië, speciale fonteinen en het ligt op de favoriete trainingsroute van Marco Pantani.

7

dag 7

Etappe 6 Sant’Agata Feltria – San Marino: de eerste kilometers zijn al direct stevig, aan de andere kant van het dorp een singletrack omhoog. Het gaat deze etappe voortdurend op en af, vaak over asfalt en piste, soms over mooie stukjes singletrack. We passeren de Rocca di Maiolo met een oud fort op de top (optioneel te bezoeken). Even verder ligt het dorpje San Leo ook als een half adelaarsnest op een enorme rots, het bezoeken waard! Het indrukwekkende uitzicht op de westkant van San Marino komt steeds dichterbij… 46km na het vertrek sta je boven in Fiorentino, volgt een asfaltafdaling en de laatste klim naar San Marino toe. Je klimt eerst over asfalt en eens in de stad zelf op en naast paadjes en trappen tot op de kam helemaal boven, met prachtige zichten over de zee en de burchten van de republiek. Opgelet op de paden en in de straten, het kan er druk zijn van het kusttoerisme… Na de obligate foto’s en een welverdiend drankje en hapje op één van de vele terrasjes gaat het bergaf over een lange brede trap tot aan het laatste hotel met zicht op de Adriatische Zee. We stoppen hier in schoonheid, aan de laatste kilometers zijn geen eer te behalen, de kuststrook is druk en niet echt gezellig. San Marino wél. 52km en 1890m+, er zijn twee shortcuts mogelijk, die samen 10km en 550 hoogtemeter afsnijden.

8

dag 8

Afscheid na het ontbijt, we voorzien tegen de middag één shuttle naar de luchthaven van Bologna (rechtstreekse vluchten van Ryanair en Brussels Airlines). Géén vroege-ochtend vlucht boeken dus!