Ijsland

Adventure biking

Ons 12-daags bike avontuur in Ijsland concentreert zich op twee gebieden: enerzijds de vulkaanregio in het uiterste zuiden, met de spectaculairste singletracks en de jongste en meest actieve vulkanen van Ijsland. En anderzijds het enorme Westfjord schiereiland, één van de meest ontoegankelijke en spectaculairste gebieden van Ijsland.

Deze tocht is uniek en een “once in a liftetime experience”, Ijsland puur! Om je een idee te geven, de Westfjorden hebben een oppervlakte van ongeveer 2/3e van België (+11 miljoen inwoners) en er wonen 7.300 mensen, waarvan 4000 in de hoofdplaats Isarfjordur. We sluiten daar af op het moment dat er een groot moddervoetbal toernooi georganiseerd wordt. Maak je dan ook deel uit van “team Camino Loco”?

Afspraak en afscheid is in Reykjavik centrum, zo heb je de kans om je reisdata desgewenst te verlengen en/of af te stemmen op interessante vluchten.
Hou er rekening mee dat de reisdata de “effectieve” reis is, ttz we spreken af op 24 juli, ‘s morgens in Reykjavik en vertrekken dan direct op tocht. We komen daar ‘s avonds op 4 augustus weer aan en na het diner nemen we afscheid.

De etappes zijn niet heel lang maar hebben een hoog avontuurgehalte, een fatbike is op deze reis niet echt nodig maar vergemakkelijkt sommige stukken wel dankzij de ruimere”all terrain” capaciteiten door de brede banden. We kunnen fatbikes ter beschikking of te huur stellen indien gewenst. We overnachten in comfortabele 4-persoonstenten met een grote centrale ruimte waar je in recht kan staan en links en rechts daarvan twee 2persoons slaapcompartimenten.

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld).

DATA woensdag 24 juli tot zondag 4 augustus 2019
DEELNAME PRIJS 2.495,00 euro per persoon
INBEGREPEN
Fietstransport h/t vanuit België
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Technische bijstand (4×4 en meefietsende begeleider)
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel en walkie talkie
NIET INBEGREPEN
Vluchten h/t
Eigen mountainbike en uitrusting (er zijn indien gewenst fatbikes beschikbaar)
Drankjes aan de bar
Reisbijstandsverzekering
1

dag 1

Afspraak ‘s morgens in Reykjavik centrum en transfer naar het westen. We stappen ruim voor Landmannalaugar uit en biken het laatste stuk over goede pistes met af en toe een kleine rivierdoorwading. Naarmate de etappe vordert krijgt het landschap de typische kleuren van recente vulkaanactiviteit.
2

dag 2

Etappe over spectaculair en kleurrijk vulkanisch landschap, tussen gestolde lavastromen, verse stoompluimen en over twee cols. Als afsluiter een technische afdaling naar de Hvanggil hut, 90% singletrack.
3

dag 3

Etappe met verschillende rivierdoorwadingen, over hoogvlaktes en tussen de lage vulkaankegels door, prachtig uitzicht op de Eyjafjallajökull vulkaan. 100% singletrack met aankomst in de vallei van Thorsmork.
4

dag 4

Etappe over de Eyafjallajokull, met als begin een straffe hike-a-bike omhoog tegen de steile hellingen op. Boven biken we tussen de nieuwste vulkaankegels van Ijsland, over sneeuwvelden en dan een urenlange afdaling naar de kust over een super singletrack langs een canyon met tientallen watervallen. De laatste waterval is de spectaculaire Skogafoss waar je tot pal aan de voet kan biken! 95% singletrack, voor bikers die het rustiger aan willen doen is er een alternatief over pistes rond de vulkaan ipv erover. ‘s Avonds transfer naar Reykjavik en “night on the town”.
5

dag 5

Transfer naar Stykkisholmur, aansluitend met de bike de ferry op naar reidafjordur in de Westfjorden en korte rit langs de fjordrand tot aan de kampplaats.
6

dag 6

Vanaf nu biken we 7 dagen lang door de Westfjorden, zowel langs de zee als over de hoogvlaktes tussen de fjorden. Onderweg zien we verlaten nederzettingen en overblijfselen van de oude walvis- en haringvloten, watervallen, diepe fjorden, verlaten stranden en spectaculaire uitzichten. De hot pools onderweg ontbreken natuurlijk niet, de Westfjorden hebben geen actieve vulkanen maar wel een verrassend groot aantal warmwaterbronnen. Hier en daar kunnen we ‘s avonds ook een interessant klein museum meepikken, over de vroegere manier van leven van de bewoners van dit gebied en over “weird stuff” (een paar ervan staan op de lijst van “vreemdste musea ter wereld”!). Etappe van Breidalfjordur over de hoogtvlakten naar de prachtige kampplaats aan de Dynjandi watervallen.
7

dag 7

Etappe naar Thingeyri, eerst langs de fjord en dan de doorsteek over de bergkam tot in de volgende fjord.
8

dag 8

Lusvormige etappe langs spectaculaire zeekliffen, biken tussen de rotsen en de fjord. Op het einde beklimming over een goed piste terug naar Thingeyri.
9

dag 9

Etappe naar Isarfjordur, langs oude karavaantrails en over een nieuwe tunnel, langs in vergetelheid geraakte pistes. Pittige cross-country afdaling tot boven Isarfjordur, het laatste stuk van de afdaling is rijtechnisch niet moeilijk meer.
10/11

dag 10 & 11

Lusvormige etappes vanuit Isarfjordur. We kunnen twee grote lussen vanuit ons kamp biken: eentje is rijtechnisch heel pittig met stukken hike-a-bike en een tweede etappe die langer is maar vlotter rijdt. Er kan gekozen worden om één van deze etappes op dag 10 te biken en op dag 11 met onze eigen voor de gelegenheid gevormde ploeg deel te nemen aan het knotsgekke mudball toernooi vlak naast onze kampplaats. Dikke fun verzekerd en een schitterende afsluiter van de week!
12

dag 12

Transfer naar Reykjavik. Welverdiende night on the town en afscheid na het diner.