Peru

XC/Humanitair

Wil je vele highlights van zuidelijk Peru al bikend bezoeken en ondertussen de wereld wat beter maken voor de mensen ter plaatse? Dat kan op deze reis! Je steunt met je deelname immers de Peruaanse projecten van Broederlijk Delen.

De eerste week biken we in de omgeving van Cuzco en de Sacred Valley tussen de Inca ruïnes. Ook bezoeken we een paar van de projecten die Broederlijk delen ondersteunt, van landbouw tot juridische steun ivm mijnbouwproblematiek. De eerste week is de perfecte acclimatisatie voor het “serieuzere” werk tijdens de tweede week. We hiken en biken immers de Salkantay trail, dat is een minder toeristische maar heel mooie variant op de Inca trail, om zo op een originele manier tot aan de voet van Machu Picchu te geraken. Als klap op de vuurpijl biken we een deel van de Ausangate trail, één van de allermooiste trails van heel zuid Amerika. Als je wil en je hebt geen last van hoogteziekte kan je daar tot 5.000m hoog biken over singletracks! Als alternatief kan je deze trail te paard doen.
Voor info en inschrijving: broederlijkdelen.be

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld). Het reistraject zoals beschreven in de planning kan nog licht aangepast worden.

DATA Najaar 2021
DEELNAME PRIJS richtprijs 2900,- Euro
INBEGREPEN
Thalys of bus en alle vluchten H/T Brussel- Schiphol-Lima-Cuzco en terug, fietstransport inbegrepen
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Inkomgelden voor Machu Picchu, de Inca bezienswaardigheden van de Sacred Valley en Cuzco
Treinrit van Aguas Calientes naar Ollantantaybo
Technische bijstand (4×4 waar mogelijk en meefietsende begeleider)
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel en walkie talkie
NIET INBEGREPEN
Eigen mountainbike en uitrusting
Optionele treinrit van Hidroelectrica naar Aguas Calientes (is ook een mooie wandeling)
Optionele busrit van Aguas Calientes naar Machu Pichu (is ook wandelend mogelijk)
Drankjes aan de bar
Reisbijstandsverzekering

1

dag 1

Zaterdag: van Brussel naar Schiphol (met de Thalys)
Vlucht Schiphol – Lima: we komen in de namiddag toe en overnachten er in een hotel.

2

dag 2

Zondag: We nemen een binnenlandse vlucht van ongeveer een uur naar Cuzco (hoogte: 3.400m). We beginnen rustig aan met de acclimatisatie aan de hoogte, vrijblijvend wat rondflaneren in de stad, de bikes uitpakken en in gereedheid brengen…

3

dag 3, 4 & 5

Maandag, dinsdag en woensdag: dagtochten en acclimatiseren doorheen de “sacred valley” met onderweg oa bezoeken aan de Inca ruïnes van Maras, Moray, Ollantaytambo en Sacsayhuamán. Op de vooravond van dag 5 gaan we met de minibus richting zuiden naar Accha, waar Cedep Ayu – één van de partnerorganisaties van Broederlijk Delen – een vormingscentrum heeft. Overnachtingen in hotels en het vormingscentrum.

6

dag 6

Donderdag: partnerbezoeken in en rond Accha, al bikend horen & zien met welke problemen men in de Andes te maken heeft en de mensen ontmoeten die je met je deelname helpt.

7

dag 7

Vrijdag: transfer naar Soraypampa, de uitvalsbasis voor de Salkantay pas en trail. Een rustige dag, de laatste acclimatisatie voor het echte hooggebergte. Overnachting in een eenvoudige berghut en tenten aan de voet van de pas.

8

dag 8

Zaterdag: We trekken te voet over de Salkantay pas, de col zelf ligt op 4640m. Spectaculair hooggebergte en de “minder gekende” toegang naar Machu Picchu. De Salkantay berg zelf is ruim over de 6200m hoog en is een constante aanwezige tijdens de trektocht, met wat geluk zien we aan de overkant van de vallei gletsjers op de flanken afkalven! We stappen met een dagrugzak, de slaapzakken en basic bagage worden te paard vervoerd. De bikes en de grote bagage worden rondgevoerd tot vlak bij de tweede berghut in Chaullay (2900m hoogte), we zijn er te voet waarschijnlijk eerder.
Afstand: 22km. Positieve hoogtemeters: 850m+

9

dag 9

Zondag: Chaullay – Aguas Calientes (vertrekpunt voor Machu Picchu). Ondertussen zijn de bikes zeker toegekomen en vanuit Chaullay biken we over een aardeweg naar beneden. Je kan de aardeweg bijna 30km lang en volledig downhill volgen, of na een paar kilometer een singletrack variant kiezen die een tiental km lang op de andere oever aan de overkant loopt.
Afstand van beide varianten: 38km. Positieve hoogtemeters van beide varianten: 300m+

De aardeweg stopt bij hidroelectrica, een grote waterkrachtcentrale op de rio Urubamba. Daar kan je (optioneel) een trein nemen tot Aguas Calientes of (aangeraden) langs de sporen wandelen tot aan de voet van Machu Picchu. De wandeling is zo goed als horizontaal en is 11km/2u30 lang. Je neemt een dagrugzak mee met je tandenborstel en wat kleren voor de dag nadien. De fietsen en hoofdbagage worden rondgevoerd en zien we pas twee dagen later in Ollantaytambo terug (je kan met de wagen niet tot bij Machu Picchu). We overnachten in een goed hotel in Aguas Calientes.
Totale afstand: 38km met bike + 11km te voet

10

dag 10

Maandag: bezoek aan Machu Picchu. Je kan ofwel te voet naar boven (een dik uurtje) en terug naar beneden (45 minuten) over een trappenpad, ofwel met de bus (12$ per rit, niet inbegrepen). In de latere namiddag en ‘s avonds gaan we op souvenirjacht op de markt en bezoeken we de thermale baden om onze spieren te ontspannen. Overnachten doen we in hetzelfde hotel.

11

dag 11

Dinsdag: met de trein naar Ollantaytambo. Afhankelijk van het uur nog een bezoek (met de minibus) aan een bezienswaardigheid in de Sacred Valley en transfer naar Cuzco, met ‘s avonds vrije toeristische bezoeken.

12

dag 12

Woensdag: Transfer naar het begin van de Ausungate trail in Tinqui. De Ausungate is met zijn 6336m een van de hoogste bergen van Peru. We beginnen in Tinqui omhoog te biken over een aardeweg richting Pacchanta, waar we in een berghut overnachten. We genieten van het thermale bad vlakbij bij onze overnachtingsplaats.

13

dag 13

Donderdag: de koninginnerit van heel de tocht! De diehards biken vanuit Pacchanta omhoog naar 5000m hoogte en dalen terug af langs verschillende bergmeren, bijna 100% singletrack boven de 4400m hoogte. De iets rustiger route gaat onderlangs door rechtstreeks naar de Lagunas de Comerococha en van daar verder naar beneden tot in Upis. Als je wil kan je deze route ook te paard doen, onder begeleiding van een Peruaanse gaucho. br class=”gmail_msg” />

14

dag 14

Vrijdag: Vanuit Upis biken we verder naar beneden naar Tinqui, waar we in de minibus stappen en naar Cuzco terugkeren. We pakken de bikes in voor de terugreis en ’s avonds… fiësta!

15

dag 15

Zaterdag: Terugvlucht Cuzco – Lima en aansluitend avondvlucht Lima – Schiphol.

16

dag 16

Zondag: Aankomst in Schiphol en transfer met de Thalys of bus naar Brussel-Zuid.