Peru

XC/Humanitair

Wil je zo goed als alle highlights van zuidelijk Peru al bikend bezoeken en ondertussen de wereld wat beter maken voor de mensen ter plaatse? Dat kan op deze reis! Je steunt met je deelname immers de Peruaanse projecten van Broederlijk Delen.

De eerste week bezoeken we Arequipa, de Colca canyon en verschillende van de projecten van Broederlijk delen. Soms met de bike, soms met de minibussen. Dat komt goed uit want die eerste week is de perfecte acclimatisatie voor het “serieuzere” werk tijdens de tweede week. We hiken en biken immers de Salkantay trail, dat is een minder toeristische maar heel mooie variant op de Inca trail. Om zo op een originele manier tot aan de voet van Machu Pichu te geraken. Daarna bezoeken we nog verschillende Inca sites in de sacred valley en in Cuzco. Als klap op de vuurpijl biken we een deel van de Ausangate trail, één van de allermooiste trails van heel zuid Amerika. Als je wil en je hebt geen last van hoogteziekte kan je daar tot 5.000m hoog biken over singletracks! Als alternatief kan je deze trail te paard doen.

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld). Het reistraject zoals beschreven in de planning kan nog licht aangepast worden.

DATA Zaterdag 28 april tot zondag 13 mei 2018
DEELNAME PRIJS 2900,- Euro
INBEGREPEN
Thalys en alle vluchten H/T Brussel- Schiphol-Lima-Arequipa en terug vanuit Cuzco, fietstransport inbegrepen
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Inkomgelden voor Machu Pichu, de Inca bezienswaardigheden van de Sacred Valley en Cuzco
Treinrit van Aguas Calientes naar Ollantantaybo
Technische bijstand (4×4 waar mogelijk en meefietsende begeleider)
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel en walkie talkie
NIET INBEGREPEN
Eigen mountainbike en uitrusting
Optionele treinrit van Hidroelectrica naar Aguas Calientes
Optionele busrit van Aguas Calientes naar Machu Pichu
Drankjes aan de bar
Reisbijstandsverzekering

1

dag 1

Zaterdag: van Brussel naar Schiphol (met de Thalys)
Vlucht Schiphol – Lima: we komen in de namiddag toe en overnachten er in een hotel. Onze fietsen vertrekken die dag richting Arequipa, en uiteindelijk Chivay.

2

dag 2

Zondag: We nemen een binnenlandse vlucht van ongeveer een uur naar Arequipa (hoogte: 2.325m). Arequipa is met haar Plaza Mayor en Santa Catalina klooster een toeristische must in Peru. Daarom: een vrij bezoek aan de stad. Hier begint ook meteen de acclimatisatie aan de hoogte.

3

dag 3

Maandag: ‘s Morgens vroeg transfer naar Chivay (3u). Het hoogste punt van deze transfer ligt op 4.800m. Hier starten we onze eerste etappe langs en door de Colca Canyon boven Chivay. Deze rit gaat hoofdzakelijk bergaf: de start ligt op 3800m, het eindpunt bij de warmwaterbronnen bij Yanque op 3350m hoogte. Transport terug naar Chivay wordt daar voorzien. Deelnemers met een overschot van energie kunnen 10km terugfietsen naar het hotel in Chivay over asfalt en 300m hoger.
Afstand: 30km (+ 10 km optioneel). Positief hoogteverschil: 450m+

4

dag 4

Dinsdag: ‘s Morgens transfer van 95km: eerst 35km asfalt en dan 60km goede dirtroads met twee cols van rond de 4800m. We starten met fietsen op 4600m hoogte en gaan direct naar beneden over een secundaire piste. Er volgt een stuk geitenpad/cross-country om beneden in het dal aan te sluiten op een jeepspoor. Dat brengt ons op en neer naar een grotere piste vlakbij een enorme openputmijn. We rijden al klimmend rond de mijn. Onderweg krijgen we uitleg van een partner van Broederlijk Delen, Derechos Humanos Sin Fronteras. Ze vertellen over de gevolgen van de mijnbouw op de omgeving. Eens rond de mijn gaat het over snelle en brede pistes tot het hotel in het centrum van Espinar (3920m hoogte).
Afstand: 55km. Positief hoogteverschil: 350m+

5

dag 5

Woensdag: Transfer via Cuzco naar Abancay. Onderweg bezoeken we de ruïnes van Sacsayhuamán in de buurt bij Cuzco. Deze transfer neemt een volledige dag in beslag. We overnachten in Abancay.

6

dag 6

Donderdag: ‘s Morgens brengen we een bezoek aan het schoolproject van Tarpurisunchis. In de namiddag staat er een transfer gepland naar het begin van de Salkantay trek (117km vlotte asfalt, dan 22km offroad). We overnachten vlakbij Soraypampa op 3830m hoogte. Er zijn maar 12 bedden beschikbaar, een deel van de groep zal dus in tenten moeten slapen (slaapzak nodig).

7

dag 7

Vrijdag: We trekken te voet over de Salkantay pas van 4640m. Een spectaculair hooggebergte en de “minder gekende” toegang naar Machu Picchu. De Salkantay berg zelf is ruim over de 6200m hoog en is een constante aanwezige tijdens de trektocht, met wat geluk zien we gletsjers op de flanken afkalven! Diegenen die graag rijtechnisch moeilijke singletrack naar beneden rijden mogen hun fiets meenemen (tot boven op de pas op de rug van een paard) en daarna naar beneden biken. Aangeraden is alles te voet te doen met een dagrugzak, heel mooie bergtocht. De bikes en bagage worden rondgevoerd tot in Chaullay (2900m hoogte).
Afstand: 22km. Positieve hoogtemeters: 850m+

8

dag 8

Zaterdag: Chaullay – Aguas Calientes (vertrekpunt voor Machu Picchu). Vanuit Chaullay over een aardeweg naar beneden. Je kan de aardeweg bijna 30km lang en volledig downhill volgen, of na een paar kilometer een singletrack variant kiezen die een tiental km lang op de andere oever aan de overkant loopt.
Afstand van beide varianten: 38km. Positieve hoogtemeters van beide varianten: 300m+

De aardeweg stopt bij hidroelectrica, een grote waterkrachtcentrale op de rio Urubamba. Daar kan je (optioneel) een trein nemen tot Aguas Calientes of (aangeraden) langs de sporen wandelen tot aan de voet van Machu Picchu. De wandeling is zo goed als horizontaal en is 11km/2u30 lang. Je neemt een dagrugzak mee met je tandenborstel en wat kleren voor de dag nadien. De fietsen en hoofdbagage worden rondgevoerd en zien we pas de volgende avond terug. We overnachten in een hotel in Aguas Calientes.
Totale afstand: 38km met bike + 11km te voet

9

dag 9

Zondag: Bezoek aan Machu Picchu. Je kan ofwel te voet naar boven (een dik uurtje) en terug naar beneden (45 minuten) over een trappenpad, ofwel met de bus (12$ per rit, niet inbegrepen). ‘s Avonds nemen we de trein naar Ollantaytambo in de sacred valley. Daar overnachten we ook meteen.

10

dag 10

Maandag: Bezoek aan de Incaruïnes van Ollantaytambo en dan met de fiets de sacred valley in. We biken omhoog over een mengeling van aardewegen en singletracks langs de cirkelvormige Incaterrassen van Moray, om te eindigen met een afdaling langs de spectaculaire pre-Inca zoutwinning onder Maras. Overnachting opnieuw in Ollantaytambo en de volgende morgen transfer naar Cuzco.
Afstand op de fiets: 38km. Positieve hoogtemeters: 900m+

11

dag 11

Dinsdag: Rustdag in Cuzco met vrije toeristische bezoeken. Partnerorganisatie Cedep Ayllu komt meer uitleg geven over hun werk.

12

dag 12

Woensdag: Transfer naar het begin van de Ausungate trail in Tinqui. De Ausungate is met zijn 6336m een van de hoogste bergen van Peru. We beginnen in Tinqui te biken richting Pacchanta. Daarna gaat het heen en terug naar de gletsjer aan Laguna Comerococha. Daarna genieten we van thermale baden bij onze overnachtingsplaats. We kamperen in tenten (slaapzak nodig).

13

dag 13

Donderdag: De diehards biken vanuit Pacchanta omhoog naar 5000m hoogte en dalen terug af langs verschillende bergmeren. De normale route gaat onderlangs door rechtstreeks naar de Lagunas de Comerococha. Daarna gaan beide varianten licht omhoog over de heuvelrug naar Upis. We kamperen bij de thermale baden in Upis met uitzicht op de andere flank van de Ausangate.

14

dag 14

Vrijdag: Vanuit Upis maken we een uitstap naar de laguna Ausangate, een gletsjermeer aan de voet van de berg. Mogelijkheid tot een ceremonie (cocablaren rondblazen om de berggoden mild te stemmen). Daarna nemen we dezelfde weg terug naar Upis en dalen we via de vallei langzaam af tot aan de heuvelrug en verder naar beneden naar Tinqui. ’s Avonds is er een transfer terug naar Cuzco. Onze bikes gaan verder op wegtransport naar Lima.

15

dag 15

Zaterdag: Terugvlucht Cuzco – Lima en aansluitend avondvlucht Lima – Schiphol.

16

dag 16

Zondag: Aankomst in Schiphol rond 16u en transfer met de Thalys of bus naar Brussel-Zuid.

Voor alle info over Broederlijk Delen, de projecten ter plaatse en inschrijvingen: Broederlijk Delen