Zin om in Afrika te gaan fietsen, zonder er een wereldreis van te maken? Zin om de wilde dieren van de nationale parken van kort bij én op de fiets mee te maken? Zin om daarmee je steentje bij te dragen aan betere kansen voor diegenen die de pech hebben gehad ginder in veel mindere omstandigheden geboren te worden?

Dan ga je gewoon mee naar de Dwars door Oeganda. Afrika zien, voelen, ruiken, proeven, meemaken en helpen.
Onderweg bezoeken we tevens projecten die door Broederlijk Delen ondersteund worden.

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld).

Voor alle info over Broederlijk Delen, de projecten ter plaatse: Broederlijk Delen – Dwars door Oeganda

Nota: door veranderde vluchtschema’s wordt de reis met één dag verlengd, nieuw vertrek op 14/02

DATA 14 februari 2022 tot 27 februari 2022
DEELNAME PRIJS Richtprijs 2.550,- Euro per persoon + fondsenwerving/sponsoring tvv Broederlijk Delen
INBEGREPEN
Vliegtuigtickets Zaventem – Entebbe H/T, inclusief fietstransport (speciale fietsdozen worden ter beschikking gesteld)
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Inkom van Mburo Lake en Murchison Falls nationale parken, incl ferry over de Nijl
Technische bijstand (4×4 en meefietsende begeleider)
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel en walkie talkie
NIET INBEGREPEN
Inkom game drive Queen Elisabeth nationaal park (facultatief)
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstands- en annulatie verzekering
Visum (kostprijs 2021 = 50 USD)
1

dag 1

Vlucht vanuit Zaventem met tussenlanding in Kigali (Rwanda) naar Entebbe (Oeganda). Aankomst op luchthaven ’s avonds laat.
Het hotel van eerste nacht is vlakbij de luchthaven. Geen jetlag (maar 2 uur tijdsverschil).

2

dag 2

Eerste transfer naar Mburo Lake National Park (4u), met tussenstop aan de evenaar + maaltijd. Mburo Lake is een nationaal park dat in reisgidsen niet zo fel staat aangeprezen, maar voor ons persoonlijk is het een topper. Enorm veel wild: enige park waar er zebra’s zitten, achter elke bocht een andere diersoort.
We fietsen door het park (geen leeuwen of olifanten) en redelijk heuvelachtig terrein. Er zijn geen grote klimmen, behalve de laatste steile heuvel naar Eagle’s Nest lodge.
Vanuit het arendsnest hebben we een prachtig uitzicht over de savanne en het meer.
We overnachten in “banda’s” (zoals meestal in lodges tijdens de reis), dat zijn tenten met twee aparte full-size bedden en waar je in kan rechtstaan. De tenten staan meestal onder een afdak en hebben een terrasje. In de tent staan gedekte bedden en er zijn handdoeken voorzien. Meestal is er gedurende de reis gemeenschappelijk / gedeeld sanitair, soms is er privé sanitair aan elke banda. Geen stromend water, maar het personeel vult op aanvraag een zak met warm water zodat je kan douchen.
Etappe 1 Mburo Lake: 40 km totaal. Mogelijk om af te korten aan Arcadia cottage (op 29 km).

3

dag 3

Rit vanuit Eagle’s Nest richting Mbarara, eerst langs de rand van Mburo Lake in het park en dan westelijk naar Mbrara zelf. Eens uit het park biken we over heel rustige pistes tussen de dorpjes en de lokale bevolking die van en naar hun velden komen. Overnachting in een rustig hotel aan de rand van de stad. 66 km deze dag.

4

dag 4

Transfer (1u30) tot voorbij Mbarara. Dan rit naar Mahyoro aan de rand van Queen Elisabeth National Park. Heel afwisselende pistes, mooie uitzichten, heel verkeersluw en meestal bergaf. Verzamelen en bezoek aan partnerorganisatie COSIL (koffieplantages, spaargroep, project met zeer arme mensen).
Transfer 1u naar QE park en de lodge aan de rand van het park, waar we prachtig uitzicht hebben over het Kazinga channel. Het geknor van nijlpaarden is goed te horen!
50 km met projectbezoeken onderweg.

5

dag 5

Voor de liefhebbers (en vroege vogels) is er een optionele “game drive” doorheen een stuk van Queen Elisabeth Nationaal park. Inkom park is niet inbegrepen in de reissom en er dient heel vroeg vertrokken te worden. Er kan ook desgewenst een boottocht over het kanaal gedaan worden (kostendelend).
Aansluitend in de voormiddag: korte transfer (1u30) langs QE NP en de voet van de Ruwenzori bergen richting Kibale Forest. Pittige etappe van 52 km,  heel de tijd op en neer langs kratermeertjes en theeplantages tot in Fort Portal.

6

dag 6

We beginnen de dag met een bezoek aan partner/radiostation KRC. Deze radio informeert via hun uitzendingen en sms berichten de boeren in de omgeving over de (eerlijke) marktprijzen van het moment etc. We biken een mooie lus van 45 km over pistes en paadjes, we kunnen onderweg zwemmen in een kratermeer of het zwembad van een lodge aan de rand. Overnachting terug in Fort Portal.

7

dag 7

Er wordt niet gebiket deze dag. Transfer naar Murchison Falls national park, 6 à 7u rijden met een lunch stop onderweg. Bezoek aan de Murchison falls zelf, watervallen op de Victoria Nijl – zeer indrukwekkend. De Nijl valt hier in een kloof van 10 m breed. Overnachting in Red Chili lodge in het park, waar ‘s nachts het wild tussen de banda’s komt grazen.

8

dag 8

Overzet over de Nijl met een kleine ferry.
De volgende twee dagen door Murchison rijden we in groep en onder begeleiding van parkwachters omdat hier leeuwen en olifanten zitten. Leeuwen zijn schuw en gaan we waarschijnlijk niet zien, maar olifanten en giraffen normaal gezien wel. De eerste rit loopt door de bush en langs de rand van Albert Lake.
Er is weinig tot geen hoogteverschil, dus in groep biken is geen probleem. Zo zien we ook het meeste wild, die fietsers helemaal niet gewoon zijn. Naar het einde toe passeren we de grens van het park en vanaf hier kan vrij gereden worden tot aan de Fort Murchison lodge, aan de noordkant van het park. Hier blijven we twee nachten, met een prachtig uitzicht op het einde van Albert Lake en het begin van de Witte Nijl. 67 km in totaal.

9

dag 9

Korte transfer naar een andere gate aan de noordrand van Murchison Falls national park en mooie rit, terug samen in groep en onder begeleiding van de parkwachters over een glooiende, open heuvelrug naar beneden. Veel wild onderweg en weidse uitzichten over de savanne. Aankomst met de bike terug in dezelfde lodge. 68 km vandaag, de eerste en de laatste kilometers weer vrij rijden, tussen de twee gates van het nationaal park in groep.

10

dag 10

Transfer van 2u30 naar Apac, daarna op de bike. Onderweg bezoeken we al snel een project, deze keer een lesboerderij met verschillende activiteiten: het verbeteren van lokale dierenrassen (kippen, schapen, geiten), het telen een nieuwe rijstsoort die geen water nodig heeft, bijenteelt, een incubator voor kippeneieren, inkomensgenererende activiteiten… We worden er door de notabelen ontvangen en lunchen samen.
Daarna 66 km vrij rijden tot in Lira. ‘s Avonds worden we verwacht op een afscheidsdiner en… feest!

11

dag 11

Transfer terug naar Kampala/Entebbe, heel de dag met lunch stop onderweg of direct naar Entebbe als het verkeer vlot verloopt.
Pizza aan de oever van het Victoriameer terwijl we ’s avonds op de avondvlucht naar huis wachten.

12

dag 12

Aankomst luchthaven Zaventem ‘s morgens vroeg.