Burkina Faso

XC/Humanitair

Dwars door Burkina is een mooie, verrassende tocht die de twee kanten van het land laat zien: enerzijds het vochtige, vruchtbare zuidwesten en anderzijds de droge Sahel waar elke vierkante meter vruchtbare grond ontzettend kostbaar is. De nadruk van de reis ligt op contact met de lokale bevolking en het leven van de mensen in de kleine, niet-toeristische dorpen.

Sommige etappes zijn redelijk lang en sportief, hoewel de hoogtemeters steeds beperkt blijven. Een rit inkorten kan altijd en de begeleidende 4×4 is nooit ver weg.
Soms rijden we door een ondiepe en korte zandstrook maar het grootste deel van de tocht loopt over kleine pistes, langs fiets- en karrensporen en over de keiharde laterietbodem. Hier en daar doen we enkele kilometers over brede pistes, asfalt is beperkt tot de 8 km bij het buitenrijden van Banfora. De rest is zo goed als allemaal off road. Gemiddeldes van rond de 20 km/u zijn perfect mogelijk.

Voor uitgebreide informatie: http://www.broederlijkdelen.be/nl/doe-mee/dwars-door-burkina

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld).

DATA 24 oktober 2018 tot 4 november 2018
DEELNAME PRIJS 2.300,- Euro per persoon + fondsenwerving/sponsoring tvv Broederlijk Delen
INBEGREPEN
Vliegtuigtickets Zaventem – Ouagadougou H/T, inclusief fietstransport
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Reisbijstandsverzekering
Technische bijstand (4×4 en meefietsende begeleider)
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel en walkie talkie
NIET INBEGREPEN
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
1

dag 1

Rechtstreekse vlucht vanuit Zaventem naar Ouagadougou, transfer naar het hotel en overnachting in de hoofdstad. Geen jetlag (maar 1 uur tijdsverschil).

2

dag 2

We vertrekken vroeg in de ochtend vanuit Ouagadougou en rijden met een minibus meteen door naar Banfora in het groene en vruchtbare zuidwesten van het land. Een tocht over 436 km asfalt, een weg soms prima dan weer in bedenkelijke staat. Onderweg houden we halt om iets te eten en de benen te strekken. Na de middag komen we aan in Banfora. We installeren ons voor 2 nachten in een heel gezellig hotelletje en maken onze fietsen rijklaar.

3

dag 3

Vanuit Banfora fietsen we een mooie lus rond de stad.  We fietsen eerst door een prachtige dreef afgezoomd met enorme bomen die nog stammen uit het koloniale verleden en langs rijst- en katoenvelden. Het terrein wordt golvend en de pistes kleiner. We beklimmen enkele stevige heuvels en komen na een prachtige tocht aan bij de watervallen van Karfiguela, waar we bovenaan de watervallen kunnen baden. Daarna zijn er nog 13 km te fietsen tot aan het meer van Tengrela om met kano’s op zoek te gaan naar nijlpaarden. Tot daar bedraagt de afstand 84 km en kan je na afloop in de bus stappen. Wie wil kan nog 11 km terug naar het hotel fietsen (zelfde weg als de heenrit ‘s morgens). We overnachten terug in Banfora. Totale afstand 84 +11 km.

4

dag 4

De eerste kilometers gaan over asfalt en stoffige pistes tussen de suikerrietplantages. Het overgrote deel van de tocht rijden we in de brousse over slingerende paadjes waar we enkel locals met fiets of brommer tegenkomen. Af en toe moeten we door een ondiepe rivier. We genieten urenlang van het mooie uitzicht op de Falaise de Banfora, een loodrechte rotswand van 100 m hoog die zich over een lengte van meer dan 60 km uitstrekt. Met de fiets aan de hand klimmen we langs een smalle piste tot bovenop het plateau. Vandaar gaat het over slingerende en op en neer golvende singletracks verder en soms rijden we tussen metershoog gras. Aan de rand van Bobo Dioulasso overnachten we in een eenvoudig hotelletje. De zwaarste etappe van de hele tocht. Totale afstand 107 km.

5

dag 5

We verkennen de omgeving van Bobo Dioulasso (tocht van 51 km) met een bezoek aan la Guinguette, een kleine natuurpark onderweg. Na de middag bezoeken we de helemaal uit aarde opgetrokken grote moskee van Bobo, pakken we in en vertrekken we met de bus richting de stad Dédougou, waar we overnachten in een eenvoudig hotelletje.

6

dag 6

Al fietsend ervaren we dat we aan de poort van de Sahel staan. Na een korte transfer tot aan de rivier Mouhoun beginnen we aan een vlotte etappe van 75 km. De begroeiing verandert, evenals de stijl van de dorpen en huizen. We rijden bijna de hele dag over goed bollende paden en kleine pistes. Tussendoor stoppen we op interessante plaatsen zoals een dorpsplein waar de mensen op traditionele wijze stoffen kleuren. We overnachten in een eenvoudig hotel.

7

dag 7

Deze lange etappe gaat 111 km lang over kleine, slingerende pistes en paadjes. De ondergrond is beenhard, dus we kunnen goed doorrijden. We bevinden ons onmiskenbaar in de Sahel en rijden door uitgestrekte dorpen die soms uitgespreid liggen over tientallen hectaren. De compounds zijn opgetrokken uit zelfgemaakte, zongedroogde bakstenen met als basisgrondstof klei en stro. We komen aan in Gourci, waar we overnachten.

8

dag 8

De volgende dag bezoeken we de markt van Gourci  en gaan we met de fiets op veldbezoek naar verschillende dorpjes in de buurt, waar we uitleg krijgen over het verschil die de steun van Broederlijk Delen al gemaakt heeft in het dagelijkse leven van  deze mensen en hoe daardoor hun toekomstperspectief veranderd is. De lokale partnerorganisatie Association Monde Rurale (AMR) gaat met ons langs verschillende lokale boerengemeenschappen en verschaft tekst en uitleg bij hun werk.  In de namiddag vertrekken we met de bus naar Kongoussi.

9

dag 9

We fietsen een lus in de mooie omgeving van Kongoussi, over rustige pistes en knappe singletracks die zich tussen de heuvels slingeren. Kongoussi is een levendig stadje dat het bezoeken waard is, niet zozeer qua architectuur, maar het is tof om nagenietend met een drankje de bedrijvigheid te observeren vanuit een lokaal cafeetje. Totale afstand 52 km.

10

dag 10

We starten deze laatste etappe op eigen tempo, langs de oevers van het meer van Kongoussi en door de vele velden en tuinen die daar aangelegd zijn. Maar al snel verandert het landschap naar de Sahel, met heel wat schrale vegetatie en weidse uitzichten. Naar het einde toe verzamelen we om samen een paar projecten die door Broederlijk Delen ondersteund worden te bezoeken en we eindigen in Bourzanga. We worden er feestelijk en enthousiast ontvangen door onze partnerorganisatie ADIF, de boerenorganisaties en de notabelen van de streek. Na afloop van het feest transfer terug naar Kongoussi waar we opnieuw overnachten. Totale afstand op de bike: 65 km.

11

dag 11

Inpakken en transfer naar de luchthaven. Afhankelijk van de vluchturen nog wat chillen in Kongoussi of Ouagadougou en vlucht terug.

12

dag 12

Aankomst luchthaven Zaventem ‘s morgens vroeg.