Spanje

All mountain

De provincie Cuenca wordt vaak omschreven als het Spaanse zwarte woud: bergen, eindeloze wouden afgewisseld met alpenweiden… maar daar stopt de vergelijking dan wel. Cuenca is immers een goed bewaard geheim: nog niet ontdekt door het toerisme, hoger en uitgestrekter dan zijn Duitse tegenhanger en brongebied van vele van de grootste en langste rivieren van het Iberisch schiereiland. Op het ene moment bike je langs de bron van de Taag, die 1000 km verder in de Atlantische oceaan uitmondt. En even verder kom je bronnen tegen die 500 km de andere kant uit slingeren richting Middellandse zee. Cuenca vertaalt zelfs letterlijk als “rivierdal”, het is dan ook een streek die alles afwisselt: bergen, hoogvlaktes en canyons met fantastische rotsformaties.

We doorkruisen Cuenca van oost naar west in een kronkelende lijn tussen de steden Teruel en Cuenca, die beiden op 900m hoogte liggen. De rest van de tocht blijven we ruim boven de 1000m hoogte, met de bergtop van de 1865m hoge Mogorrita als hoogste punt. De tocht gaat overwegend over rotsachtige pistes, afgewisseld met toffe singletracks. Hier en daar zijn er opties om technische passages te vermijden en/of de ritten wat af te korten of te verlengen, zodat iedereen hier zijn gading vindt.

Onderweg slapen we in gezellige hotelletjes en hostals waar we vergast worden op de lekkerste typische gerechten van de streek, dit is onze meest gastronomische reis!

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld). Prima geschikt voor groepen met uiteenlopende conditie.

DATA op aanvraag voor clubs, groepen vanaf 12 deelnemers
DEELNAME PRIJS richtprijs 940,00 euro per persoon
INBEGREPEN
Fietstransport h/t vanuit België (indien gewenst)
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Technische bijstand (4×4 en meefietsende begeleider)
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel en walkie talkie
NIET INBEGREPEN
Transport
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstandsverzekering
1

dag 1

Afspraak op de luchthaven van Valencia, er zijn zowel charters, low-cost airlines als lijnvluchten beschikbaar. Aansluitend transfer naar de start in Teruel stad. Wij transporteren de bikes vanuit België en wachten jullie daar op. Indien je direct al wat wil biken hebben we twee combineerbare lussen voor je klaar, eentje van 40km en/of een lusje van 23km. Beide samen 1000 positieve hoogtemeter en 63 km. We logeren in een hotel op wandelafstand van het oude verkeersvrije  stadscentrum, wat zeker de moeite waard is om te bezoeken: toffe pleintjes, terrasjes…

2

dag 2

Teruel – Moscardon, 59 km – 1400 m+
We verlaten Teruel en biken al snel offroad door een heel speciaal landschap met canyons uitgesleten in rode aarde. Verderop beginnen de wouden en via twee bergmeertjes gaat het naar de top van de  Peña de la Cruz  (1534m). Naast de top is er een rotspartij die in de Spaanse burgeroorlog dienst deed als bunker, die trouwens nooit ingenomen werd. De bomen rondom zitten nog zo vol kogels dat ze niet kunnen dienen als hout. Even verder kan je nog een cross-country variant kiezen (zoals in “geen pad meer”!) of de piste volgen alvorens in Moscardon toe te komen.

3

dag 3

Moscardon – Guadalaviar, 60 km – 1200m+
Het gaat direct golvend offroad tot aan de bron van de Rio Cabriel, één van de zuiverste rivieren van Europa omdat er geen enkele vervuilende activiteit op zit en er bijna geen mensen in de streek wonen. Een paradijs voor wildwatersporters die de rivier alleen met otters en vissers moeten delen. Na een eind singletrack langs de oever kunnen we picknicken bij de cascada de San Petro, een hele mooie waterval.

Een eind verder  biken we langs de bron van de Taag, met 1007 km lengte de langste rivier van het Iberisch schiereiland en die gaat in Lissabon de Atlantische oceaan in. ’t Is wel grappig want een paar km verder bij het dorpje Guadalaviar ontspringt de Turia, de grote rivier die via Teruel stad naar Valencia en de Middellandse zee gaat. Je biket dus over de waterscheiding. Naar de bron van de Turia kan je als “extraatje” biken vanuit de logies (6km en 150m+ extra).

4

dag 4

Guadalaviar – Tragacete, 59 km – 1380m+
De eerste kms zijn afwisselend asfalt en piste. Boven op de eerste col neem je een super singletrack naar beneden. De volgende klim is volledig offroad naar de top van de Mogorrita, met zijn 1865m de hoogste van de provincie. Na een prachtige adaling komen we  aan de Estrecho del Infierno, een nauwe kloof waardoor een riviertje naar beneden stroomt en dat wij (stukjes te voet) omhoog moeten. Dat riviertje ontspringt wat hogerop uit verschillende bronnetjes en is de Rio Jucar die maar liefst 498km lang wordt en via La Mancha een eindje onder Valencia de Middellandse Zee ingaat.

We komen de Jucar nog verschillende keren tegen de volgende dagen (in Tragacete zelf, in Uña en de rivier die één van de grote canyons rond Cuenca stad vormt). Boven op de col zit je op ’t waterscheidingsgebied, de Rio Jucar gaat naar de Middellandse Zee, de Rio Cuervo ontspringt een paar km verder, stroomt naar de Taag en zo naar de Atlantische oceaan. Na de col neem je een singletrack verder naar beneden richting de bron van de Rio Cuervo, een Spaans nationaal monument.

Van daar kan je een shortcut recht naar het hotel nemen, of afwisselend nog een heel eind over pistes en alpenweiden tot in Tragacete, een heel mooie etappe.

5

dag 5

Tragacete – Uña, 49 km –  1380m+
Als opwarming beginnen we met een asfalt klim die al snel offroad gaat en verder de uitgestrekte bossen in klimt. Voorbij het dorpje Las Majadas wordt het terrein wat meer open en biken we zigzag door de bizarre rotsformaties van Los Callejones  (de steegjes). Daarna volgt een een lange piste parallel aan een rotswand, met verschillende uitzichtspunten en een variant over singletrack korter bij de afgrond. Prachtige uitzichten en veel gieren die nestelen op de rotswanden onder jou.

Even verder kan je kiezen: een steil wandelpad naar beneden om zo op een (fietsbare) richel uit te komen en daarna een pittige singletrack tot vlakbij het hotel. Ofwel nog een heel eind langs verschillende viewpoints boven de rotswand biken tot aan een andere, minder ruwe singletrack naar beneden. Moeilijke keuze 🙂

6

dag 6

Uña – Palomera, 57km – 1180m+
Direct aan de start heb je de keuze. Ofwel 13km waarvan  de eerste 8 km asfalt en daarna ofroad tot boven op het plateau. Ofwel dezelfde hoogtemeters (bijna 400m+) op 3.5km langs een pad omhoog. Dus bijna 10km korter in totale afstand, maar wel veel steiler en stukjes afstappen. Boven komen we aan de Ciudad Encantada – waar oa de film Conan de Barbarian is opgenomen. Obligate wandeling langs, tussen, door en onder de meest bizarre rotsformaties, biken is er helaas verboden. Dan afwisselende pistes en singletracks met helemaal op het einde de bron en de canyon van de rio Huecar en het hotel in Palomera.

7

dag 7

Palomera – Palomera, 52km – 870m+
Dag van de singletracks in en rond de kloven van de rio Huecar en de rio Jucar met bezoekje aan de oude stad van Cuenca. We nemen geen picknick mee vandaag maar gaan tapa’s eten boven aan het versterkte oude stadsgedeelte. Super en kilometerslange singletracks halverwege de canyonwanden en als kers op de taart voor de liefhebbers een lange, snelle en ruwe singletrack door een kloof naar beneden.

8

dag 8

Vertrek na het ontbijt. Je kan met openbaar vervoer eenvoudig naar Valencia of Madrid. Bij voldoende interesse organiseren we een privé bus naar de luchthaven van Madrid.

Interesse en veel goesting?

Bij zowel Koen als Anne kan u terecht voor meer informatie ivm de reis, reservaties en praktische regelingen.

Aarzel niet om ons te contacteren.