Spanje

XC/All mountain

De provincie Cuenca wordt vaak omschreven als het Spaanse zwarte woud: bergen, eindeloze wouden afgewisseld met alpenweiden… maar daar stopt de vergelijking dan wel. Cuenca is immers een goed bewaard geheim: nog niet ontdekt door het toerisme, hoger gelegen, zonniger en uitgestrekter dan zijn Duitse tegenhanger en het brongebied van vele van de grootste en langste rivieren van het Iberisch schiereiland. Op het ene moment bike je langs de bron van de Taag, die 1000 km verder in de Atlantische oceaan uitmondt. En even verder kom je bronnen tegen die 500 km de andere kant uit slingeren richting Middellandse zee. Cuenca vertaalt zelfs letterlijk als “rivierdal”, het is dan ook een streek die alles afwisselt: bergen, hoogvlaktes, canyons, fantastische rotsformaties…
We doorkruisen de provincie Cuenca van oost naar west, tussen de steden Teruel en Cuenca zelf die beiden op 900m hoogte liggen. De rest van de tocht blijven we ruim boven de 1000m hoogte, met de bergtop van de 1865m hoge Mogorrita als hoogste punt. De tocht gaat overwegend over pistes, afgewisseld met toffe singletracks. Hier en daar zijn er opties om technische passages te vermijden en/of de ritten wat af te korten of te verlengen, zodat iedereen hier wel zijn gading vindt.
Onderweg slapen we in gezellige hotelletjes en hostals waar we vergast worden op de lekkerste typische gerechten van de streek, dit is onze meest gastronomische reis!

Alle etappes kunnen op eigen tempo gereden worden met behulp van GPS (de toestellen worden ter beschikking gesteld).

DATA zondag 11 september tot zondag 18 september 2022
DEELNAME PRIJS 1165,00 euro per persoon
INBEGREPEN
Fietstransport h/t vanuit België (indien gewenst)
Alle overnachtingen
Alle maaltijden
Alle transfers en bagagetransport ter plaatse
Gebruik van een Garmin GPS, stuurhouder, batterijen, kaarten met hoogteprofiel
Technische bijstand (4×4) en meefietsende begeleider
NIET INBEGREPEN
Vluchten h/t
Eigen mountainbike en uitrusting
Drankjes aan de bar
Reisbijstands- en annulatie verzekering

 

1

Zondag

Afspraak zondagmorgen op de luchthaven van Valencia. Transfer met een privé bus naar Teruel stad.
We logeren in een hotel op wandelafstand van het oude verkeersvrije stadscentrum, wat zeker de moeite waard is om te bezoeken: toffe pleintjes, terrasjes… Indien je al direct wil biken hebben we een mooie lus van 40km voor je klaar, rustige pistes en slingerende singletracks.
We voorzien deze dag geen lunch (het hotel heeft geen keuken) maar hebben wel wat hapjes voor iedereen gereedstaan en wat picknicksnacks voor diegenen die willen gaan biken. ’s Avonds gaan we allemaal samen eten op een plein in het oude stadscentrum.
2

Maandag

Teruel – Moscardon, 59 km – 1400 m+ we verlaten Teruel en biken al snel offroad door een heel speciaal landschap met canyons uitgesleten in rode aarde. Verderop beginnen de wouden en via twee bergmeertjes gaat het naar de top van de Peña de la Cruz (1534m). Naast de top is er een rotspartij die in de Spaanse burgeroorlog dienst deed als bunker, die trouwens nooit ingenomen werd. De bomen rondom zitten nog zo vol kogels dat ze niet kunnen dienen als hout.
Even verder kan je nog een cross-country variant kiezen (zoals in “geen pad meer”!) of de piste volgen alvorens in Moscardon toe te komen.

3

Dinsdag

Moscardon – Griegos, 63 km – 1250m+ Het gaat direct golvend offroad tot aan de bron van de Rio Cabriel, één van de zuiverste rivieren van Europa omdat er geen enkele vervuilende activiteit op zit en er bijna geen mensen in de streek wonen. Een paradijs voor wildwatersporters die de rivier alleen met otters en vissers moeten delen. Na een eind singletrack langs de oever kunnen we picknicken bij de cascada de San Petro, een hele mooie waterval.
Een eind verder biken we langs de bron van de Taag, met 1007 km lengte de langste rivier van het Iberisch schiereiland en die gaat in Lissabon de Atlantische oceaan in. ’t Is wel grappig want een paar km verder bij het dorpje Guadalaviar ontspringt de Turia, de grote rivier die via Teruel stad naar Valencia en de Middellandse zee gaat. Je biket dus over de waterscheiding. Naar de bron van de Turia kan je als “extraatje” biken (6km en 150m+ extra).

4

Woensdag

Griegos – Tragacete, 60 km – 1410m+ De eerste kms zijn afwisselend piste en asfalt. Boven op de tweede col neem je een super singletrack naar beneden. De volgende klim is volledig offroad naar de top van de Mogorrita, met zijn 1865m de hoogste top van de provincie. Na een prachtige adaling komen we aan de Estrecho del Infierno, een nauwe kloof waardoor een riviertje naar beneden stroomt en dat wij (stukjes te voet) omhoog moeten. Dat riviertje ontspringt wat hogerop uit verschillende bronnetjes en is de Rio Jucar die maar liefst 498km lang wordt en via La Mancha een eindje onder Valencia de Middellandse Zee in stroomt.
We komen de Jucar nog verschillende keren tegen de volgende dagen (in Tragacete zelf, in Uña en het is de rivier die één van de grote canyons rond Cuenca stad vormt). Boven op de col zit je op ’t waterscheidingsgebied, de Rio Jucar gaat naar de Middellandse Zee, de Rio Cuervo ontspringt een paar km verder, stroomt naar de Taag en zo naar de Atlantische oceaan. Na de col neem je een singletrack verder naar beneden richting de bron van de Rio Cuervo, een Spaans nationaal monument.
Van daar kan je een shortcut recht naar het hotel nemen, of afwisselend nog een heel eind over pistes en alpenweiden tot in Tragacete, een heel mooie etappe.

5

Donderdag

Tragacete – Uña, 49 km – 1380m+ Als opwarming beginnen we met een asfalt klim die al snel offroad gaat en verder de uitgestrekte bossen in klimt. Voorbij het dorpje Las Majadas wordt het terrein wat meer open en biken we zigzag door de bizarre rotsformaties van Los Callejones (de “steegjes”). Daarna volgt een een lange piste parallel aan een rotswand, met verschillende uitzichtspunten en een variant over singletrack korter bij de afgrond. Prachtige uitzichten en veel gieren die nestelen op de rotswanden onder jou.
Even verder kan je kiezen: een steil wandelpad naar beneden om zo op een (fietsbare) richel uit te komen en daarna een pittige singletrack tot vlakbij het hotel. Ofwel nog een heel eind langs verschillende viewpoints boven de rotswand biken tot aan een andere, ook pittige maar minder ruwe singletrack naar beneden. Moeilijke keuze…

6

Vrijdag

Uña – Palomera, 57km – 1180m+ Direct aan de start heb je de keuze. Ofwel 13km waarvan de eerste 8 km asfalt en daarna ofroad tot boven op het plateau. Ofwel dezelfde hoogtemeters (bijna 400m+) op 3.5km langs een pad omhoog. Dus bijna 10km korter in totale afstand, maar wel veel steiler en stukken afstappen.
Boven komen we aan de Ciudad Encantada – waar oa de film Conan de Barbarian is opgenomen (de eerste, die met Arnold). Obligate wandeling langs, tussen, door en onder de meest bizarre rotsformaties. Biken is er helaas verboden maar al wandelend ook absoluut de moeite.
Dan afwisselende pistes en singletracks met helemaal op het einde de bron en de canyon van de rio Huecar en het hotel in Palomera.

7

Zaterdag

Palomera – Palomera, 52km – 870m+ Dag van de singletracks in en rond de kloven van de rio Huecar en de rio Jucar met bezoekje aan de oude stad van Cuenca met de hangende huizen. We nemen geen picknick mee vandaag maar gaan tapa’s eten boven aan het versterkte oude stadsgedeelte. Super en kilometerslange singletracks halverwege de canyonwanden en als kers op de taart voor de liefhebbers een lange, snelle en ruwe singletrack door een kloof naar beneden.

8

Zondag

op zondagmorgen nemen we afscheid na het ontbijt. Bus transfer van het hotel naar de luchthaven van Madrid. Aankomst op de luchthaven gepland rond 11u, afhankelijk van de eerste vlucht – hou daar rekening mee met het boeken van je vluchten, dubbelcheck desnoods even met contact@mtb.be
Diegenen die met eigen transport naar Teruel gekomen zijn voeren we terug naar daar.